Midtøsten

Hyklersk om Gadafi

Mens USA, Saudia-Arabia og De forente arabiske emirater – sender bombefly mot Gadafi ? invaderes Bahrain med soldater, panservogner og helikoptre, til støtte for diktatoren Hamad, og mot demonstranter i gatene.


Krig er erklært mot opposisjonsbevegelsen. Med voldsom kraft forsøkes den undertrykt med væpnet makt. Opposisjonsbevegelsens ledere erklærer angrepene som ?en forbrytelse mot menneskeheten?. (The Independent, 20. mars.)

Bak en sky av tåregass, og med støtte fra panservogner og helikoptre, rykket opprørspoliti fram og ryddet unna demonstranter. (Samme avis.)

På sykehuset ble 86 nye skadde behandlet ? mange av dem gutter i tenårene. Fire hadde mistet begge øynene, og mange hadde knuste ben. Vi kunne fortsatt høre skyting, og lyd fra angrepshelikoptre, og kjente lukten av tåregass som ble spredt med vinden. (The Sunday Telegraph, 20. mars.)

Hvor er disse reportasjer hentet fra, omtalt i de siste dager? Fra Libya, under Kadafi? Som USA, England og Frankrike nå fører krig mot, i ?humanismens? navn? Nei, reportasjene er fra Bahrain, der opposisjonelle demonstranter står mot kong Hamad ? blant USAs viktigste allierte i regionen.

Og mens USA bomber Khadafi, sender USA milde irettesettelser til kong Hamad ? om å vise ?moderasjon?. Samt å være ?imøtekommend? til opposisjonen. Samtidig som Saudia-Arabia, og De forente arabiske emirater – som også sender bombefly mot Kafadi ? invaderer Bahrain med soldater, panservogner og helikoptre, til støtte for diktatoren Hamad, og mot demonstranter i gatene.

Venner og fiender defineres ikke ved anstendighet! Det er de bredere interessene som teller. Kadafi er blitt sett som en belastning, for amerikanske, britiske og franske interesser i regionen. Og han er så visst en tyrann! Som skyter på eget folk! Men Hamad er også en tyrann, som skyter på eget folk. Kanskje ikke like voldsomt, kan man si? Det har vel ikke samme omfang? Men for den som blir skutt, betyr det lite. Og kong Hamad er USA venn, som enehersker i Bahrain – der amerikanske flåtestyrke har sin viktige base!

Noen angripes, og andre skjermes! Til grunn ligger stormakters interesser. Moral er ikke ledende faktor. Dette er sannheter, om det som skjer.

23230cookie-checkHyklersk om Gadafi