Syria

Norges bidrag vil fremme ekstremisme

Erna Solberg har redegjort for Stortinget om «Norges bidrag til kampen mot ISIL». Redegjørelsen bommer stygt. Den oppgir dette som mål for Norge: Å bekjempe ISIL og voldelig ekstremisme. Men Norges bidrag skal fremme ekstremisme!


Det vil skje i Syria, om det går som regjeringen ønsker, at Syrias regjering faller og opposisjonen overtar. Opposisjonen er knyttet til militante, militære grupper, eller milits, med Nusrafronten (nå Jabhat Fatah al-Sham) som ledende blant dem.

Fronten er en Al-Qaida-tilknyttet gruppe med wahabisme som ideologisk grunnlag, for øvrig som andre i opposisjonen. Fronten samarbeidet en gang med ISIL, men brøt ut av taktiske grunner; den fant ISIL sine metoder uhensiktsmessige. Og valgte selv en dempet profil.

Den står fram som i varetaker av det sivile samfunn i de områdene den er sterk. Og mottar – indirekte – bidrag fra Norge, gitt for «humanitære formål».

Russerne ser det og peker på hvordan «sivile grupper» har bånd til militante ekstremister (som over), og støttes – også av «skandinaviske land» (Maria Zakharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartement, i Sana 8. november).

De har sin grunnleggende karakter, disse militante, ofte uttrykt i «jihadisme». De kan komme til å banke på våre dører.

79810cookie-checkNorges bidrag vil fremme ekstremisme
Tags