Spørsmål og Svar

Ønske om ”forhold”

Spørsmål:

Hei!

Jeg er en jente på snart 18 år som er oppvokst i Norge. Nå ønsker jeg å være i et forhold med en norsk mann på 33 år. Grunnet aldersforskjellen kan det forholdet bli komplisert.

Det har seg slik at vi begge har funnet ut at vi virkelig ønsker dette forholdet halal. Spørsmålene mine er derfor som følger:

– Kan vi gifte oss uten vitner som kjenner oss? Kan vi spørre noen i en moske om å være vitner?
– Hvor kan vi gifte oss slik at vi ikke blir offentlig registrerte som mann og kone, men at det blir “godkjent” mellom oss og Gud?
– Hvor kan jeg finne imamer jeg kan prate med om dette, og som også er liberale? (Jeg er født og oppvokst i Norge, og er ikke så “streng” muslim.)
– Hvordan fungerer det ekteskapet? Jeg har hørt at det holder med muntlige avtaler og mahr?
– Dersom ingen ønsker å hjelpe oss, er det da nok med et løfte mellom oss og Gud?
– Hvordan funker eventuelt en sånn seremoni, hva blir man spurt om, hvor lang tid tar det, o.l.?

Vi trenger svar på disse spørsmålene. Jeg har ringt rundt omkring og lest meg i surr, for dette er svært viktig for oss. Ingen av oss ønsker å gjøre noe syndig, men vi vil virkelig være i et forhold på den riktige måten.

Håper på svar! Takk på forhånd.


Svar:

Hei!

Takk for ditt spørsmål.

Først vil jeg svare slik. Du skiver at du er «snart 18 år». Da er du altså 17. Uansett, er ikke dette noen høy alder. Mange vil kanskje fortsatt kalle deg ? unnskyld ? en pike. Du er ung, i forhold til det du diskuterer.

Mannen du snakker om, er 33 år. Han er nesten dobbelt så gammel som deg. Hvem er han, og hva slags erfaringer har han? Du mener han er den «rette» for deg? Kanskje kan man tenke seg om en gang til.

Videre vil jeg svare slik: Det er godt å leve «sømmelig» i livet. Å være stolt og ren, og ivareta sin verdighet. Og så tenker jeg på dette: Hvor lenge tror du det «forholdet» du snakker om, skal vare? Kanskje er dere sammen en stund. Så blir det slutt. Du finner deg kanskje en annen mann. Da har du allerede et «forhold» bak deg. Kanskje ikke den nye mannen skal bli glad for det. Så får du et forhold til. Da er du kommet i en situasjon som kan være belastende for selvrespekt og stolthet. Slik kan det i hvert fall bli. Jeg mener det er viktig.

Derfor synes jeg det er best å «vente» med forhold, til den dagen du virkelig gifter deg, for å stifte en familie, med barn, i respektable former. Livets erfaringer, mener jeg, tilsier dette.

Min konklusjon så langt, er altså denne: Unngå denne ENGINE «forhold». Vent, og sett dette til side. Jeg tror at du senere skal komme til å innse at dette var et godt råd!

Egentlig er dette mitt svar.

Samtidig er det også slik at islam kan ta opp og diskutere, alle de problemer som hører dagliglivet til. Det gjelder også problemet ditt. Jeg har sagt min mening om det. Men islam åpner også for disse tanker:

Man kan gjøre Nikah mut?ah, inngå en begrenset ENGINE ekteskap. Vi kan kanskje si dette svarer til et «forhold» eller «samboerskap» slik vi kjenner det fra Norge. Du finner sikkert mer å lese om det på nettet. Noen islamske lærde sier det er tillatt, mens andre avviser det.

Noen punkter som gjelder for dette:

– Det settes en tidsbegrensning på «forholdet», eller «ekteskapet».
– Det skrives en kontrakt om det, og hvilke forhold som skal gjelde for partene.
– Mannen betaler, som vanlig, mahr («bryllupsgave»).
– Det er egentlig ingen store forskjeller mellom permanent ekteskap og denne ENGINE tidsbegrenset ekteskap, annet enn i enkelte juridiske forhold.
– Ekteskapet er inngått når kontrakten er underskrevet. Det trengs ingen vitner til dette, og heller ingen godkjenning fra myndigheter.
– Kvinnen sier: «Jeg gifter meg med deg», og angir brudegave og tidsbegrensing i ekteskapet, og mannen svarer: «Ja, det godtar/ønsker jeg!»
– Et tidsbegrenset ekteskap kan gå over i et permanent og «vanlig» ekteskap.
– Det heter seg også at menn bare kan gifte seg med kvinner fra monolittiske religioner, og at kvinner bare kan gifte seg med muslimske menn.

Det var noen ord om dette. Islam er fleksibel, og vil det beste for menneskene. Men man bør virkelig tenke seg om, hvilken løsning som er den beste for seg.

Bare Gud vet ?

Vennlig hilsen
Red.

15890cookie-checkØnske om ”forhold”