Spørsmål og Svar

Sataniske Vers – Blasfemisk?

Spørsmål:

Jeg har nå nettopp lest Salman Rushdies roman Sataniske Vers. Jeg så på siden deres at dere slettes ikke setter pris på den boken. Det jeg gjerne skulle vite er om hele boken oppfattes som et langt blasfemisk skrift, eller er det særlige deler eller kapitler som er blasfemiske? Med mitt utrente øye kan jeg ikke se noe annet enn at den delen om hvordan de sataniske vers oppstod, og ble skrevet, kanskje ikke var helt på linje med muslimsk tro, ellers skjønner jeg ikke hva som var galt, men det er vel sannsynlig at jeg tar feil.


Svar:

Takk for spørsmålene.

Deler av boka er klart blasfemiske. Billedbruken er nedrig, alle muslimer vil se det straks. Islams profet gjøres til horkarl, gudshuset til bordell, de troende til bordellets brukere, og mødrene til luddere.

Vi kan rekke en parallell til Norge. Eller la professor Egil A. Wyller gjøre det. Han skrev:

"Som et eksempel på verbal voldtekt vil jeg konstruere følgende situasjon: At en forhenværende god nordmann, med særlig godt kjennskap til forholdene ved det norske hoff, men nå bosatt i London, forfattet en internasjonal bestselger med svartmaling at det norske kongehus, hvor han fremstilte kong Haakon, under navnet Saton, som en evneveik vellysting i hendene på sin "venn" stabssjefen, dronning Maud som en bordellvertinne, og kronprinsesse Marta som en sosietetshore med spesialitet nekrofili! – Hva ville det norske folks reaksjon ha blitt? Om ikke dødsdom, så dog et ramaskrik. Om med et folkekrav om at boken ikke måtte utgis i Norge, noe heller intet anstendig forlag ville ha drømt om å gjøre."

20820cookie-checkSataniske Vers – Blasfemisk?