Spørsmål og Svar

Hva er wahabisme?

Spørsmål:

Vi leser så mye om wahabisme i avisene. Hva er egentlig det?


Svar:

Takk for spørsmål.

Wahhabisme er en streng fundamentalistisk retning innen sunniislam, grunnlagt av Muhammad ibn `Abd al-Wahhab på Den arabiske halvøy på 1700-tallet.

Mohamed ibn Abd al-Wahab hadde en drøm: Han drømte om å redusere islam til en liste over mekaniske regler, som skulle overholdes og håndheves med absolutt strenghet. Han beordret pisking og halshugging av muslimer for å “rense og foredle” deres tro.

Mohamed ibn Abd al-Wahab fordømte blant annet musikk, spill og lek. Videre finnes en rekke regler for påkledning og oppførsel. Wahhabismen er sterkt kritisk til alle andre retninger og tolkninger, og særlig mot sjiaislam, som blir ansett for å være en kjettersk sekt.

Hans snedige trekk var likevel å gjøre en avtale med lederen for en bande ørkenbanditter fra det øde området Najd, en viss Mohammed Saud, og sverge ham lojalitet, hvis Saud ville bruke sin makt på å støtte utbredelsen av Wahabs ultrakonservative islam-tolkning.

Den herskende Saud-familien og den wahabitiske doktrinens propagandister har senere vært knyttet sammen i et fastfrosset favntak.

Mer enn 200 år senere ble det oppdaget olje under disse banditters territorium, og milliarder av dollar begynte å strømme inn. Og tro mot den gamle avtale begynte huset Saud å bruke sitt sorte gull til å utbre Wahabs lære – ikke lenger bare i sitt eget sandfylte område, men over den ganske verden.

Ved å finansiere tusener av skoler og moskeer, og ved å lære opp imamer verden over i wahabismen, spredte deres åndelige faders reaksjonære forestillinger seg til hvert et kontinent.

Målbevisst er wahabitene i ferd med å undergrave andre, mindre rigide former for islam.

Azzedine Gaci, formann for det regionale muslimske råd i Lyon, Frankrike, forklarer: “Når Saudi-Arabia gir deg 1 million euro med den ene hånden, gir de deg med den andre en liste over hva som må sies, og hva som ikke må sies.”

I et land som Sverige er nesten hver eneste islamske skole enten finansiert av saudiene eller får tilskudd fra dem.

Og dette kan vi tenke over!

[ Les mer ]
19340cookie-checkHva er wahabisme?