Spørsmål og Svar

Shia og sunni

Spørsmål:

Hei. Jeg har foreldre som er shia, og har både shia og sunni i min slekt og familie. Jeg har ofte hørt folk i familien og sånt diskutere mye om shia og sunni. Når jeg spør hva som er forskjellen, så sier f.eks de som er sunni, bare negative ting og shia, og shia negative ting om sunni. Jeg vet ikke hvilken retting jeg skal ta.

Hvilken skal jeg ta? Er det sånn at shia-muslimer tror sunni kommer til helvete, og sunni-muslimer tror shia kommer til helvete? Jeg har hørt rykter om at shia-muslimer mest tilber Ali og ser han som en stor person, kanskje større enn profeten Muhammed. Er det sant?

Takk
Mvh gutt, 14


Svar:

Hei. Takk for spørsmål. Egentlig burde det være hyggelig å ha både shia og sunni i sin slekt og familie. Da kunne man tenke og diskutere, snakke sammen i vennlighet og sette pris på hyggelig samvær. Det ville vært hyggelig slik. Men noen ganger er det vanskelig.

Jeg vil også si dette, at om noen blir sinte og uvennlige og snakker negativt om hverandre, så tror jeg det ofte vil være utrykk for mangel på kunnskap. Da taper man balanse og ro, og blir sint. Det er ingen god ting.

Og når vi snakker om kunnskap: Det er ikke riktig, men en fordom, at shia’er «tilber Ali», det er ganske enkelt ikke sant. De respekterer Ali, det er noe annet. Og ser ham ikke «større enn profeten Muhammed», det er også tøv. Men slikt man gjerne kaster fram, når man er sur og sint. Eller ikke vet bedre.

Dette er viktig: De grunnleggende trosoppfatninger hos shia og sunni er like. Det skal man holde fast ved. Det er bare én Koran: Hellig bok for både shia og sunni. Koranen er grunnlag for dem begge. Det hevdes at Profeten skal ha sagt, som et hadith, at varierte tanker i islam er et gode, det viser toleranse og mangfold. Det kan vi holde oss til.

Da står vi sammen, shia og sunni, det er en utfordring til oss.

Hva du så selv måtte velge? Det finner du ut av selv. (Forresten, kanskje er det ikke så viktig, å ende i den ene eller andre gruppen?).

Mvh
Red.

88340cookie-checkShia og sunni