Spørsmål og Svar

Mange vanskelige tanker

Spørsmål:

Hei. Jeg er en gutt på 14 år. Jeg har i det siste sett og lest mye om lov og regler i islam. Og at folk gjør store og små synder hver dag uten å være klar over det. Så jeg har bestemt meg for å ta meg sammen. Men det er så mye jeg må forandre som jeg tenker vil ødelegge mye av mitt liv, som for eksempel å aldri mere høre på musikk, og må passe på at jeg ikke hører musikk når jeg går for eksempel inn i en restaurant eller i en butikk. Sånne ting har gitt meg mye angst. Jeg vet ikke hvordan jeg kan leve godt uten å komme til helvete på dommens dag.

Jeg vet heller ikke om jeg skal bli shia eller sunni? Har familie som er både shia og sunni. Når jeg spør dem om forskjell så sier de bare negative ting om hverandre. Hva skal jeg gjøre?

Er det å se på for eksempel action, skrekkfilmer og slåss-filmer haram? Er det å høre på musikk haram? Har hørt det er haram hvis du bare danser til det. Er det haram hvis musikken handler om kjærlighet og sånt? Er det haram å ha musikk på skolen eller ufrivillig høre musikk i butikk og restaurant? Er det haram å bruke korte klær når man er gutt? Er det haram og spise rå fisk eller storfe og lammelår som ikke er halal, men fra vanlige norske butikker? Er det haram å ha spiseforstyrrelse eller selvskade?

Det er masse jeg lurer på, som jeg ikke kommer på nå, men som tar stor plass i mitt liv. Hva skal jeg gjøre? Jeg føler at jeg ikke kommer til å leve et godt liv som en god muslim. Jeg har stor angst for dette. Når jeg går ut eller er med andre, passer jeg på å at det ikke skjer noe haram, som musikk eller at vi tar bilder etc. Og forresten, er det haram å legge ut bilder av seg selv på Snapchat, Instagram eller Facebook og se og like andres bilder?

Håper du kan gi meg et godt svar på dette, og jeg beklager hvis det ble for mye 🙂 Men dere på koranen.no kan mye om islam, fordi når jeg sammenligner deres svar med for eksempel islam.no og islam.net, så er de forskjellige. De er mere strengere enn det dere på koranen.no er.


Svar:

Hei, min venn! Takk for spørsmål. Men jeg synes at du lurer på for mye! Du gjør alt så vanskelig, og slik skal det ikke være i islam. Islam skal ikke være vanskelig, men ganske enkelt og greit! Slik er det, egentlig.

Islam er for det gode; vi skal ha det hyggelig og leve! Være positive, det er bra. Ikke gå rundt og være bekymret, deprimerte, bekymret. Men følge Guds/Allahs lover, det er sant. Men de er til beste for oss, for at vi skal ga et godt og riktig liv. Det gjelder for deg også!

Koranen sier: «Hvem har forbudt de vakre ting som Allah har gitt menneskene?» (7,32) Altså: Gled deg over vakre ting! Si takk til dem, og ta dem med deg. Koranen sier: «Det er lov å søke Den høyes gaver/goder.» (30,23) Så gjør det! Ta med gleder og goder! Du skal være positiv til livet.

Og så lurer du på hva som kan være «galt». Men du tenker for mye på dette også. Koranen sier: «Dere som tror, spør ikke om ting … som ville gjøre det vanskelig for dere.» (5,101) Altså: Grav deg ikke ned i vanskelige spørsmål, som gir deg angst og gjør deg uglad i livet.

Du spør om konkrete ting. Flere av dem har vi svart tidligere på denne siden, så her bare en kort repetisjon (pluss et par andre ting):

  • Musikk kan være bra! Gled deg over god musikk, som gir deg godt humør og klinger godt i ditt sinn. Musikk som er destruktiv, aggressiv er det vel best å unngå, uten å gjøre for stort problem av det.
  • Å danse til musikk? Om du gjør det med smil og glede, er det vel ikke noe galt i det.
  • Shia eller sunni? Det kan du vel tenke over, etter hvert. Kanskje er det ikke så veldig viktig? I hvert fall: La det ikke påvirke livet ditt nå.
  • Filmer med variert innhold? Noe er bra, og noe dårlig. Du fornemmer det kanskje selv, uten å stresse mye med det.
  • Klær? Man skal kle seg «sømmelig», ikke vise «nakenhet». Og helst ikke ha for trange klær. Men dette ordner du selv, som gutt kan du kle deg stort sett som du liker.
  • Mat: Rå fisk eller storfe og lammelår, fra vanlige norske butikker? Koranen sier faktisk ikke noe om det, annet enn at: «Forbudt for dere er selvdøde dyr, blodmat og svinekjøtt» (6,145), dette foruten mat som er «viet til annet en Gud», og det skjer vel ikke i Norge i dag. Da tar vi også med oss dette: «Spis alt godt som Allahs navn er sagt over.» 86,118) Profeten skal også ha sagt, om mat følgesvennene var usikre på: «Si Guds navn over, og spis.» Jeg mener du kan gjøre det med mat kjøpt i norske butikker (unntak: forbudt mat, som over).
  • Spiseforstyrrelse eller selvskade? Dette er ikke galt – mot Gud/Allah! Men vi må spørre hva som ligger bak, hva kan gjøres med det? Allah vil ikke dømme noen for det. Spiseforstyrrelse og selvskade kan være uttrykk for at personen trenger hjelp. Og hjelp må han/hun få. Det kan være lurt å snakke med en lege om det.
  • Bilder på nett? Greie og hyggelige bilder er vel ikke galt. Men det er ikke sikkert det er lurt; bilder på nettet kan misbrukes, leser jeg, så kanskje er det ikke greit å gi egne bilder til andre, der ute på det store nettet. Andre får si noe om det.

Så, kjære venn, er vi kanskje ved konklusjonen: Jeg synes du bekymrer deg for mye! Og det er ikke bra! Nei, faktisk kan det hende at «spiseforstyrrelse eller selvskade» kan bli resultat av slikt. Legg bort disse mørke tanker!

Et siste ord i denne sammenheng, fra Koranen. Den sier at «dere som tro på Gud/Allah og gjør det som er godt, har ikke noe å frykte». (2,62) Altså: Vi tror, og prøver å være gode mennesker, hjelper hverandre, støtter den som har det vanskelig, gir litt omsorg og vennlighet, er forståelsesfulle, litt snille og greie.  Og er ikke så veldig opptatt av kalde og dikterte påbud og regler. Da skal vi ikke ha noe å «frykte». Altså, min venn: Du kommer slett ikke «til helvete på dommens dag», som du skriver! Jeg tror helt sikkert at du ikke gjør det! Og lykke til, med gode dager! Legg bort de mange vanskelige og negative tanker.

Vennlig hilsen
Red.

88420cookie-checkMange vanskelige tanker