Spørsmål og Svar

Spørsmål om hijab, engstelse for familie og død

Spørsmål:

Hei, jeg er en jente som er 16 år.

Jeg har noen få spørsmål jeg vil stille deg. Da jeg gikk i ca. 5 klasse, sa min mamma at jeg skulle begynne med hijab, noe som var veldig vanskelig for meg. Det er veldig vanskelig å begynne så seint. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, jeg prøvde å gå med hijab, men jeg greide det bare ikke. Jeg tok det av, og tok det på når jeg var nær huset. Mamma tror jo at jeg bruker, men jeg gjør jo ikke.

Det har vært vanskelig. Jeg måtte alltid passe på å ikke bli sett av mamma og hennes venner. Jeg måtte alltid se om mamma kjørte forbi på skolen vei, jeg måtte passe på at folk jeg kjenner, ikke ser meg med hijab når jeg er med mamma. Det er vanskelig, jeg greie det bare ikke, jeg vil, men jeg er redd.

Jeg føler meg som så dårlig muslim, at jeg blir lei meg. Jeg vil jo komme til paradiset, men jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Helt seriøst, det er ingen som forstår hvordan det er, ingen. Jeg griner hver gang jeg tenker på døden, du vet jo aldri når man skal dø, og jeg er veldig redd for å dø. Sånn jeg er nå.

Jeg vil bli en god muslim, men det som er vanskelig, er hijab. Jeg har og til og med hatt det vanskelig med å be på lenge. Men jeg har begynte å be, og jeg føler meg bedre når jeg ber. Jeg har gjort så mange feil som jeg angrer på, så sykt at jeg griner når jeg tenker på det. Jeg er og veldig redd får å ikke bli tilgitt, eller at bønnen min ikke blir godkjent. Jeg er bare veldig redd, og jeg får vondt i magen av å tenke på det, jeg greier ikke å sove, jeg tenker på alt som jeg har gjort.

Jeg vil så veldig komme til paradiset, men hva skal jeg gjør? Jeg har heller ikke lyst å dø, når jeg har så mange feil og ting jeg har gjort.


Svar:

Hei, kjære venn. Takk for din e-post.

Du skal ikke være bekymret og lei deg! Du får rett og slett ikke lov – ikke av meg, og du får heller ikke lov i islam. Islam er ikke slik.

Jeg prøver å ta det litt grundig.

Hijab
Først dette med hijab. Noen bruker ordet hijab feil, og det ser ut til at du gjør det. Ordet hijab viser til at man skal være anstendig og sømmelig, og har egentlig ikke noe med det andre kaller «skaut» – på hodet – å gjøre. Man kan følge Koranens budskap om hijab – opptre anstendig og sømmelig – uten nødvendigvis å ha «skaut» på hodet. Det er to adskilte ting.

Om å dekke hodet; «skaut»
Koranen omtaler det tenker om å «dekke hodet» bare én gang. (Koranen 24,31) Der brukes det arabiske ordet khimar. Det ordet har en videre betydning, og viser bare til noe tøy eller annet som kvinner gjerne hadde på hodet. Koranen sier at kvinner med et slikt «khumur» – tøy eller annet – bør dekke hals og bryst.

Koranen sier ikke at khimar, et tøy eller liknende på hodet, er påbudt! Merk det. Men at kvinnens hals og bryst bør være dekket; da blir det hijab: anstendig. Slik er Koranens ord.

Du gjør ikke galt mot Koranen og islam, om du ikke bruker «skaut», eller hva vi skal si, på hodet. Men naken hals og bryst bør dekkes. Det kan en gjøre med kjole, bluse, kappe, sjal, skjerf eller annet. Da gjør du det Koranen sier! Og du gjør ikke feil.

Kultur og tradisjon
Det er kultur og tradisjon rundt dette om å kle seg, og ikke minst for kvinner. Hodetørkle eller «skaut», det noe kaller hijab, er eksempel på det. Det er ikke påbudt i Koranen, men er en tradisjon – og en sterk tradisjon, som mange synes er veldig viktig. Din mor er ikke alene om det, nei; svært mange mener det samme.

Men det er galt å prøve med tvang! Det høres ut til at hun sterkt forventer, ja kanskje krever, at du skal bruk hodetørkle. Hun har ingen rett til det. Islam gir henne ingen slik rett. Og så tenker hun feil, om hun mener at kvinner «må» gå med det tørklet («skaut»).

Skautet/tørklet angår manges identitet! Og det er viktig. Det viser for mange hvor en hører til, i kultur og tradisjon. Om hvor en har bakgrunn og røtter. Og om verdier og bakgrunn en står for. Men det er et kulturelt fenomen og egentlig ikke grunnet på islam. Det bør vi også vite.

Hva kan en gjøre i din situasjon? Går det an å snakke meddin mor, og forklarer at du kan la være tørklet? At du så sterkt har mot det, og at det bare gir vanskeligheter for deg? Det ville være fint. Hun har vel også venner og familie som synes du må bruke tørklet/skautet, så det er ikke lett for henne heller.

Nå har jo ikke et khimar på hodet noen spesiell form. Går det an å finne på noe, en spennende lue eller annet som kan bli akseptert? Det kan være bra, om det går. Jeg vil også føye til at et hodetørkle, et skaut, går på ytre former og antatte riter, og ikke på dypere verdier; på hvem du virkelig «er».

Viktigst hvem man «er» i islam
Jeg tro du er en god person! Du tenker og er opptatt av å være en god muslim, så bra! Løft hodet og vær glad! Islam sier du skal det; Gud/Allah gir liv og gode ting, og sier vi skal glede oss ved det. Samtidig som vi følger det islam lærer, selvsagt. Men vi må vite hva dette virkelig er.

Gud/Allah kan tilgi alt
Du sier at du har gjort mange feil og ting, «angrer så blir sykt og griner», og er redd for ikke å bli tilgitt. Kjære deg, vennligst legg dette bort! Du blåser det veldig opp. Og jeg er sikker på at du tar feil.

Du er 16 år, og har vel gjort noen gale ting, det er du ikke alene om. Men du angrer, og det er bra. Ønsker at det ikke var gjort. Slik lærer vi for fremtiden. Og du har fremtiden for deg! Så bra! Lev den klokt og fornuftig.

Koranen sier at Gud/Allah kan tilgi alt! (39,53) Gud/Allah er barmhjertig og fylt av kjærlighet, står det. (11,90) Og videre, at om noen har gjort galt av dumhet og endret og forbedret seg, skal Gud/Allah tilgi og være nådig. (6,54)

Jeg tror Gud/Allah skal tilgi deg, ja egentlig er jeg ganske sikker. Og så kan du jo også ta med dette, at en god handling skal belønnes tidobbelt av Gud/Allah, mens en dårlig handling skal stå som den gjør, står det (6,160) – om Gud/Allah ikke visker den ut. En god handling visker ut en dårlig, står det også (11,114). Og blant gode handlinger, teller også et smil.

Konklusjon
Smil og vær glad selv, min venn! Jeg tror og håper når tiden kommer, og det blir nok lenge til, så vil jeg tenke at du skal være i paradis.

Vennlig hilsen
Red.

88470cookie-checkSpørsmål om hijab, engstelse for familie og død