Spørsmål og Svar

Drømmer og engstelse for død

Spørsmål:

As- salamu alaykum, jeg er en 14 år gammel jente som sliter med noe.

For et par dagen siden hadde jeg en veldig spesiell drøm om dommedagen. I tillegg var moskè-læreren min profet i drømmen. Det skjedde veldig masse spesielle og rare ting som jeg tror jeg ikke kan skrive her. Men akkurat når jeg våkna, fikk jeg en følelse av at jeg snart kommer til å dø, og det var dette denne drømme skulle “fortelle” meg. Hele den dagen klarte jeg ikke å fokusere på noe annet enn at jeg måtte bli en bedre person, fordi døden var nær. Samtidig føler jeg at dette er veldig galt av meg å tenke, fordi Gud swt er den eneste som vet når tiden min er ferdig. Men jeg klarer ikke å ikke tenke på det, det er noe dypt inni meg som sier at noe kommer til å gå galt snart. Hva burde jeg gjøre?

For 2 år siden skulle storebroren min gifte seg, og ca. 2 måned før fortalte han til moren min at han følte at noe skulle komme til å skje, og bli i veien for han å skulle gifte seg, og litt senere var han dø. Så jeg tenker at kanskje det er det som skjer med meg nå?

I går kveld hadde jeg helt angst for å legge meg, fordi det var noe inni meg som sa at jeg ikke kommer til å våkne i livet i dag, uansett hvor mye jeg prøvde å fortelle meg at Allah swt er den eneste som vet når tiden min er ferdig. Alhamdullilah, jeg lever enda. Hva burde jeg gjøre for å komme over disse tankene, og kan det hende at det faktisk er sant?

Hvis dere kan hjelpe, tusen takk for svar, jeg skal sette stor pris på det. Måtte Allah belønne med paradiset.


Svar:

As- salamu alaykum

Du skal ikke slite med dette! Jeg synes du ikke skal tenke mer på det. Legg disse tankene bort.

Det er riktig at bare Allah vet når vi skal dø. Samtidig har Allah gitt oss fornuft. Er det noe som taler for at du skal dø nå? Har du noen alvorlig sykdom, har du noen større plager som du kan dø av?

Du er 14 år, så ung. Og antakelig ganske frisk? All logikk og sannsynlighet taler for at du skal leve i mange år. Det tror jeg bestemt at du skal! Min logikk, som Allah har gitt meg, tilsier det. Og hvorfor har Allah gitt meg fornuft – til veiledning i livet – om vi ikke kan legge vekt på den? Tvert om, Allah sier i Koranen at “den ynkeligste av alle skapninger er den som ikke bruker fornuft”. Du skal leve i mange år!

Det var trist å høre om din bror. Han døde, og jeg vet ikke hvorfor. Det er klart at det har gjort inntrykk på deg, det ligger i hodet ditt – i underbevisstheten – som vonde tanker. Og så kommer de frem som drømmer, som noe du tror skal gjelde for deg. Men det skal de ikke! De er noen “kortslutninger av tanker i hodet: Slik er det med oss alle! Og det kan oppstå litt uvanlige drømmer. Men de skal vi legge bort.

Drømte du at moskè-læreren din er profet? Da vet du jo at dette ikke er sant! Det kommer ingen profet etter Muhammed, det er vi sikre på. Og moskè-læreren som profet? Nei, legg det bort!

Det er sant at drømmer kan være sanne, men det er veldig sjelden – så sjelden at vi ikke skal bry oss om det. Hvorfor skulle Allah snakke med deg slik? Nei, det gjør Han ikke! Jeg tror ganske sikkert at Han er fornøyd med deg, du er ganske ung, og har vel ikke gjort så veldig mye galt? Jeg tror du er et godt menneske.

Legg disse drømmene til side, de er ikke sanne! Jeg tror at Allah snarere vil si: “Smil, venn og vær glad!”

Vennlig hilsen
Red.

89080cookie-checkDrømmer og engstelse for død