Spørsmål og Svar

Muslimer mer troende?

Spørsmål:

Hei.

Jeg er en etnisk norsk, mannlig student (kristen), som studerer flerkulturell forståelse. Jeg lurer på om den “vanlige” muslim er mere troende (religiøs) enn en “vanlig” kristen. Ta et helt konkret eksempel, som jeg har fundert mye over, nemlig de såkalte ?Muhammad tegningene?.

Vi så bilder fra Danmark, der man satte fyr på det danske flagget, etter at Jyllandposten publiserte bildene. At trykkingen var lite gjennomtenkt og provoserende, kan jeg forstå. Men hvorfor går man til slike drastiske skritt, og lager opptøyer, tenker jeg. Hvis en muslimsk avis hadde trykket bilder av Jesus, som forestilte ham som en gris, eller for den sagt skyld som hva som helst, ville jeg ikke følt meg forulempet, og tror ikke at majoriteten av den norske befolkningen ville gjort det heller.

Håper dere kan gi meg et godt svar på hvorfor det er slik.


Svar:

Hei, og takk for spørsmål.

Kristne har ofte følt seg forulempet, når Jesus er blitt forulempet og forhånet. For å ta ett eksempel: Det ble i sin tid laget en Jesus-film, ?Visions of Ecstasy?, med sterke seksuelle scener mellom Jesus og Magdalena (unnskyld). Mange kristne ville forby den filmen. Og de fikk medhold i Den europeiske menneskerettsdomstolen. Senere ble dette endret, og nå kan filmen vises. Men mange kristne protesterte.

De har tapt, de kristne, mot de sekulære kreftene i landet som vil tillate alt av forhåning og blasfemi. Det er disse siste som nå rår grunnen. Nå utfordres de av muslimene, som ønsker å holde i hevd respekt for sine verdier, med avstand til nedrig sjikane. Hvem skal måtte gi etter?

?Vi lever i dag innen et gryende verdenssamfunn? Vårt vern mot ordlagte infamiteter og perfiditeter kan ikke lenger bare legge vårt skjønn til grunn. Deres skjønn må veie tyngst, som ordene går ut over.? Det skrev i sin tid den kristne filosofen, professor Egil A. Wyller. Nå skal muslimer godta infamiteter.

Da blir dette kanskje ikke så unaturlig: ?Vi lever i en risikabel verden, og forfattere som ikke viser respekt for andres religion, får finne seg i å få en kniv i magen.? (Professor Arild Haaland.)

22730cookie-checkMuslimer mer troende?