Spørsmål og Svar

Om sorg

Spørsmål:

Hei

Jeg er ei jente som har et prosjekt om barn og sorg i barnehagen. Jeg skriver om ulike religioner og deres trøst når noen dør.

Derfor lurer jeg på om dere kan skrive et vers fra Koranen som er trøstende når noen bærer på en sorg. Og evt. hva en sier til barn når noen en er glad i dør.


Svar:

Takk for spørsmål.

For det første: Det er lov å sørge, og være trist, når noen dør. Vi har et eksempel fra profeten Muhammed, og det er fremstilt slik i en bok om ham (utgitt av Urtehagen):

?Muhammeds sønn, Ibrahim, ble syk og døde. Muhammed ble fylt av sorg. Han holdt den døde gutten, og gråt. Noen spurte om det var riktig å gråte, når en kjær går til den neste verden. Profeten fortsatte å gråte, til han fikk stemmen tilbake. Da sa han: “Jeg forbyr dere ikke det som følger av kjærlighet og omsorg (…). Øyet gråter, og hjertet sørger. Men vi sier ikke Gud imot.”
Han trøstet barnets mor, Maria, og sa Ibrahim var i Paradis. Om denne verden, sa Profeten: “Vær som en reisende eller forbipasserende i den.” For den neste er den evige verden. Men vi skal forholde oss på rett vis til begge. Ali (den første imam) pleide å si: “Vær for denne verden, som om dere skal bli her bestandig. Og for den neste, som om dere skal dø i morgen.”

Og videre, til ditt spørsmål, Kristine: Når noen dør, pleier muslimer å si en strofe fra Koranen: ?Fra Gud er vi kommet, og Gud vender vi tilbake til.? Og det er en viktig erkjennelse! Når vi ?dør?, forlater vi denne verden. Men vi går over i en annen verden ? til et liv etter dette livet. Der treffer vi kanskje våre kjære igjen? Det kan være til trøst.

Mvh
red

22720cookie-checkOm sorg