Spørsmål og Svar

Skjønnhetspleie

Spørsmål:

Asalam waleykom

Jeg har 3 spørsmål. Første spørsmål er om napping av øyebryn er haram, i så fall hvorfor er det haram? Andre spørsmålet mitt er om det er haram å glatte håret sitt? Det siste spørsmålet er om det er haram å barbere leggene sine for damer/jenter?

Mvh C.


Svar:

Asalam waleykom

Takk for spørsmål. Først vil jeg spørre: De tingene du nevner, er de veldig viktige? For mange vil det kanskje være et resultat av påvirkninger utenfra, om hva som er «pent» eller ikke? Blir vi kanskje påvirket og manipulert til å anta et bilde av hva som er «pent», av krefter utenfor oss selv? Og hvilket bilde er egentlig mest sant? For eksempel: Hvorfor i all verden glatte ut hår, når krøller er flott og fint? Utgangspunktet er kanskje å være stort sett fornøyd med seg selv. Vi er helt greie som vi er!

Flere ENGINEr av vurdering
Videre, for å si det igjen: Ting er ikke enten tillatt eller forbudt (haram) i islam. Noe er pålagt, andre ting ønskelig, noe ganske nøytralt, videre er noe lite ønskelig, og det er ting som er forbudt. Hvor skal vi plassere tingene du spør om?

Spør en lærd i moskeen. Det kan være klokt Du kan få forskjellige svar, og må kanskje tenke selv. Da spør du deg kanskje selv om det ikke er viktigere ting å tenke på, når det gjelder islam, om eventuelt å glatte ut hår? Men OK, jeg skal si det det jeg mener. Siden det er meg du spør. (Jeg er ingen imam.)

Eksempler
Går du til tidligere tradisjoner, vil du se at å nappe øyebryn (an-nams) ikke ble godtatt, men ansett som ?ekstrem skjønnhetspleie? og i strid med aksept av en selv. Er dette slik nå? Enhver får kjenne etter. Og liknende med å glatte hår, er det egentlig så viktig? Hva med å barbere leggene?

Et spørsmål vil også være: Hvorfor slik «skjønnhetspleie»? Er det for eget velvære, så er det vel ikke så galt? Eller er det for å få (ulovlige) øyekast fra menn? Finn det ut selv, og gjør dine valg ut fra det!

Farget håret
En vurdering fra tradisjonen: Det var tillatt for menn, når de ble gamle og ble hvite i håret, å farge håret for å se yngre ut! En viktig grunn var riktignok å skille seg fra ande, som ikke farget håret, men også aldersvurderinger spilte inn. «Skjønnhetspleie» var ikke så langt fra dette, så vidt jeg kan se. Da kan man også vurdere slikt nå.

Altså: Jeg tror ingen av tingene du nevner er haram. Noen vil si det er lite ønskelig, å være så opptatt av ytre «skjønnhet», ut over den skjønnhet som en naturlig representerer selv! I det ytre, altså! Og så kan vi vel se på det indre?

Konklusjon
Min konklusjon: Jeg tror sikkert du skal være fin som du er! Vær fornøyd med det.

Dikt
Forresten, når jeg sitter her og skriver, så kommer jeg på et dikt jeg en gang lærte, om nettopp dette med «skjønnhet», i det ytre og det indre. Diktet er skrevet av en tidligere norsk prest; Petter Dass (på datidens dansk/norske språk. Jeg tror det lyder omtrent slik (og unnskyld om det støter noen):

Har Gud deg villet give
Deilighed i kinn,
Da bør du og forblive
Med deilighed i sinn!
Da vil man om deg sige,
Og det med god beskjed:
Å, se, der går en pige
Med dobbelt deilighed!

26620cookie-checkSkjønnhetspleie