Spørsmål og Svar

Spørsmål om å delta i krig

Spørsmål:

Salam

Jeg er en gutt på 20 år som ønsker og bli spesialjeger. Spesialjeger er kommandoen i den norske hæren, også kalt for hærens jegerkommando.

Som spesialjeger blir man grantert sent ut på oppdrag til utlandet. Som nå for eksempel, til Afganinstan, for å kjempe mot Al-Qaida og Taliban.

Spørmålet mitt er dette: Hva sier islam om å tjenstegjøre i en ikke-muslimsk hær? Er det lov eller ikke? Faren for ved et uhell å drepe sivile, er også der.

Hadde vært fint om dere kunne svare meg på dette.


Svar:

Salam

Takk for spørsmål.

Jeg synes ikke at du skal bli spesialjeger. Som du sier, kan du bli sendt ut av landet, til oppdrag andre steder. Hvem skal bestemme over dine oppdrag? Tilsynelatende er det norske myndigheter. Men norske myndigheter vil svært ofte komme til å følge oppfordringer fra NATO.

NATO er i dag ingen forsvarsallianse for det enkelte landet, som Norge, men er en offensiv militærmakt, som kan sende styrker mange steder i verden. Og mål og oppgaver for disse styrkene har ofte sitt opphav i USA. Det er USA som klargjør “sikkerhetsinteressene” – til “verdenssamfunnet”, som det ofte heter. NATO slutter opp om disse.

NATO ber om styrker fra sine medlemsland, som Norge. Og norske myndigheter sender soldater, som for eksempel spesialjegere. I dag til Afghanistan. Og i morgen kanskje til Pakistan, Jemen, Egypt, Libanon eller Palestina.

Du skal komme til å kjempe mot muslimer. Og/eller: Du skal komme til å kjempe, og drepe, for amerikanske og vestlige interesser. Som ikke nødvendigvis er det godes interesser. Ikke når USA, som den ledende supermakten, fører an!

Det er ikke nødvendigvi galt å kjempe i en ikke-muslimsk hær. Om den kjemper for et rettferdig mål. Men å være spesialjeger i en NATO-styrke? Under amerikansk dominans? Nei, vær skeptisk til det. Finn noe annet å gjøre.

Mvh
Red

22250cookie-checkSpørsmål om å delta i krig