Spørsmål og Svar

Straff og død

Spørsmål:

Hei!

Jeg er en muslimsk jente på 11 år.

Jeg leste på en blogg at det står i Koranen at: “Alle skal få kjenne ilden fra helvete.” Hva menes med det? Jeg har av denne grunn trodd at uansett om man aldri gjør noe galt og gjør alt det Allah ber om, så kommer jeg til helvete. Jeg mistet dermed motivasjonen til å be, og har bare bedt noen få ganger i to år. Før dette ba jeg alle bønner.

Jeg har funnet ut at ting blir tatt seriøst når man blir voksen. Altså at jeg er barn frem til puberteten. Jeg er nå i puberteten og på vei til å bli “voksen”. Jeg har bestemt meg for å leve som en seriøs muslim igjen. Men – jeg er veldig redd for å komme til helvete på grunn av at jeg nesten ikke ba på to år. Jeg er nå i puberteten og lurer på:

1.) Kommer alle til helvete uansett hva?

2.) Hva betyr det å synde?

3.) Kommer Allah til å tilgi meg for at jeg ikke ba?

4.) Hvis jeg gjør alt Allah ber om, resten av livet, kommer jeg til å komme til helvete fordi jeg ikke ba?

5.) Kommer man til helvete hvis man har synda?

Vær så snill og svar, jeg er veldig redd, og jeg vil være anonym på spørretjenesten deres.


Svar:

Kjære deg!

La oss begynne med dette: Allah er barmhjertig og nådig! Det kan vi lese mange steder i Koranen, og det er åpningen på (nesten) alle vers! Skal vi tro på det? Når Allah sier det selv! Selvsagt skal vi det.

Koranen sier også at Allah kan «tilgi alt» av feil eller «synd». (Koranen 39,53.) Da må vi tro det også! Er du ikke enig? Hva har du da å være redd for?

Vær ikke redd! Og ikke for «helvete» heller! Vær heller (litt) redd for deg selv: Gjør du gode og riktige ting; prøver du å være et godt menneske? Da skal Allah belønne deg! Og du får det best med deg selv.

Allah vil ikke «skremme» noen! Han gir bare et beskjed, slik det ble gjort gjennom profeten Muhammed, som skulle bringe «det glade budskap» – om at det finnes Paradis, og han skulle «advare» – mot å gjøre feilaktige ting.

Jeg tror du velger det gode! Du prøver å være et godt og greit menneske – og da holder du deg langt unna «helvete». Feilaktige ting du kan har gjort før, som ikke å be, tror jeg Allah vil tilgi deg, om du ber Han oppriktig om det. Så er den tingrn ute av verden! Og du skal slett ikke «kjenne ilden fra helvete», som du skriver! Nei, ikke for slike feil.

La meg også minne om at «bønn»; salah – egentlig betyr å være ydmyk for, og hengiven, Allah! Ikke alle som bøyer seg og kneler fysisk, er egentlig det! Det er ditt sinnelag og din holdning som er viktigst, og ikke de ytre bevegelser. Ta sikte på å være et godt, og troende, menneske! Slikt er det beste for oss alle.

Og når det gjelder bønn; salah, så trengs det ikke å gjøres veldig vanskelig. Det er lærde som hevder at man kan gjøre salah tre ganger i døgnet: «På hver side av natten” (morgenbønn og kveldsbønn), i tillegg til “den midtre” (middagsbønnen), om du ønsker det slik.

Og til dette med å være “redd” – Koranen sier:

“Muslimer som tror; jøder; kristne og andre som tror – ja, hver som tror på Gud og Den siste dagen og gjør det som er godt, skal ikke frykte eller sørge.” (5,69)

Så vær en «troende» – og ikke redd!

Lykke til!

Mvh
Red.

29040cookie-checkStraff og død