Norge

Takk til Moddi!

Pål Moddi Knutsen er velkjent norsk musiker. Og mer enn det; han har også vist sosialt engasjement! Og nå har han gjort det igjen ? vi takker ham for det, i denne sak.


Invitert til Staten Israel
Moddi var invitert for å spille i Tel Aviv. Men har avslått invitasjonen! Konserten skulle foregå 1. februar, men flere har reagert på at han skulle delta, blant annet også en gruppe i det okkuperte Gaza med navn «Palestinske studenter for akademisk boikott av Israel». Under overskriften Underhold ikke våre undertrykkere har gruppen sendt et brev til Moddi der de blant annet peker på dette:

– Palestinere i Gaza risikerer hver dag å bli arrestert, drept, torturert, tvunget til å forlate sine hjem og på annen måte ydmyket av israelske myndigheter bare for det de har stemplet i sine identitetskort at de er palestinere.
– De er tvunget til å leve under Israels apartheid, som Moddi nå var invitert til å underholde.
– Den israelske okkupasjonen av deres land er den lengste pågående okkupasjon i moderne historie.

Flyktninger
De viser til at to tredeler av folk i Gaza er registrert som flyktninger av FN. Og at disse fortsatt drømmer om å vende tilbake til sine hjem, i de flere hundre palestinske landsbyer og byer som er blitt ødelagt av israelske bulldosere og raketter. De viser til at den staten som Moddi skulle underholde, driver en vedvarende etnisk rensing av palestinere, en prosess som startet med Naqba i 1948 og har pågått siden. Videre peker de på at de fleste i det publikum som skulle høre på Moddi, har gjort eller vil gjøre tjeneste i den israelske hæren (og følgelig er og blir medansvarlige for den israelske undertrykkelsen).

Elsker musikk
«Vi elsker musikk», skriver de. Men de er hindret i å kunne glede seg over musikk, ved at musikkinstrumenter sammen med leker, pasta, skolebøker og sjokolade blir nektet ført inn i Gaza under Israels blokade. Lyden av overvåkningsfly, kanonbåter og tanks laget i Israel og i USA overdøver den musikk og de sanger som de ellers elsker å høre.

Boikott
De ber om boikott av den israelske staten, slik den også er blitt boikottet av artister som Elvis Costello, Annie Lennox, Roger Waters fra Pink Floyd, Massive Attack, Gil Scott-Heron, Faithless, Carlos Santana, Vanessa Paradis, Natacha Atlas og Devendra Banhart. De håper boikott av Israel kan bidra til at staten skal respektere internasjonal lov, og bli en faktor for å fremme rettferdighet slik som boikott i sin tid bidro til at apartheid-systemet i Sør-Afrika falt.

Apartheid
«Ville du støttet apartheid i Sør-Afrika?» spør de. Og mener systemet i Israel er det samme. Om Moddi skulle spille i Israel, skriver de, så ville det ikke skje langt fra palestinerne i Gaza. Men Moddis toner ville snarere knuse deres brukne hjerter enn å røre deres sjeler.

Takk til Moddi
Moddi har sagt nei til å delta. Han avlyser konserten i Israel! Og takk til ham, for det!Aktuelle lenker
Gaza hip-hop duo “Revolution Makers”

26420cookie-checkTakk til Moddi!