Palestina og Israel

VG som ?nøytral tilskuer?

VG skriver på lederplass 9. November, at ?ingen er nøytrale tilskuere når ugjerninger begås?. Utgangspunktet er Krystallnatten, med de begynnende pogromer mot jøder. Ingen skal kunne tie, når slike omfattende overgrep begås.


Hvor omfattende kan overgrep være, og man fortsatt skal kunne tide? Kan vi minne om den urett som begås mot palestinerne? Ingen holocaust, nei visst. Men likevel en «nakba», som palestinerne kaller den; en nasjonal katastrofe, der hundretusener av palestinere er blitt fordrevet fra sine hjem, blir frastjålet land og jord, og ? som henvist til store flyktningeleirer – fratatt enhver rett til å vende tilbake. Sorg og fortvilelse følger i dets fotspor.

Ingen holocaust, det er sant, for lite kan seg måle seg med den slags forbrytelser, begått her i hjertet av Europa. Men hva med VGs lærdom om ikke å være nøytrale tilskuere når ugjerninger begås? Og hva med VGs praksis selv, når det gjelder for eksempel palestinerne?

Står VG på rett side? Eller er VG «nøytral tilskuer», med forståelse for både overgriper og offer? Jeg er redd det siste er rett.

26250cookie-checkVG som ?nøytral tilskuer?