Afghanistan

Afghanistan – en tapt krig

«Det første som går tapt i en krig, er sannheten», heter det. Og mangel på sannhet, kan vi si, synes å følge den aktuelle krigen, i hvert fall til siste soldat er trukket ut.


«Mission accomplished». Slik lyder en overskriften i Aftenposten 11. september. Teksten er et intervju med forsvarssjef Harald Sunde i forbindelse med at det norske forsvaret nå »trapper kraftig ned» i Afghanistan. «Oppdraget i Afghanistan er utført», mener Sunde. Det er selvfølgelig ikke sant. Det faktiske forhold er at Vestens styrker, med de norske, er tapere i krigen.

De har vært siste tilskudd til en lang historie med fremmed invasjon i landet. Engelske og sovjetiske styrker har tidligere lidt samme skjebne; etter en langvarig krig for å vinne kontroll i landet, å måtte trekke seg ut som resultat av afghanernes motstand. De snakket også om «seire», og «utførte oppdrag», da troppene ble hentet hjem. I dag vet vi at sannheten er en annen. Slik som med de vestlige, og de norske styrkene i denne Afghanistan-krigen: de er den tapende siden.

Trond Ali Linstad
Oslo

24760cookie-checkAfghanistan – en tapt krig