Irak

Drivkrefter for krig

Nå raser Irak-krigen! Sivile blir såret og drept. Soldater blir såret og drept. Materielle ødeleggelser er store. Og verre vil det bli.

Hva ligger bak krigen? En ny amerikansk strategi, om å være dominerende i verden, dirigere og bestemme, forme verden i sitt bilde. Påtvinge andre land og stater system som USA er tjent med, – regimer og statsledere, som skal være underlagt USA.

USA skal være hegemonistisk makt, den suverene på verdens arena, politisk, økonomisk og militært, og ikke utfordret av noen.

Hvem har utformet den strategien? Mektige rådgivere rundt Bush, sentrale maktpersoner, som nå farger Det hvite hus. Blant disse mennene er:

Visepresident Dick Cheney, en viktig krigsivrer, tidligere leder for det pro-israelske “Jødisk Institutt for Nasjonal Sikkerhet”

Paul Wolfowitz, av Aftenposten kalt “den intellektuelle kraft bak USAs nye militære strategi” om såkalt forkjøpskrig (29.03.02)

Richard Perle, “en av de ledende arkitekter bak USAs politikk mot Irak” (Financial Times, 29.03.03), forøvrig også en velkjent person i den pro-israelske lobby, med nære bånd til Ariel Sharon (ifølge avisa)

Douglas Feith, som sammen med Pearle i sin tid utformet en strategi for israelsk leder Netanyahu, der Israels krav på palestinsk land ble ansett som “rettferdig” og “edelt”. (The Observer, 23.02.03)

Elliot Abrahams, Wolfowitz’ og Sharons mann, som tidligere har skrevet bok om hvordan inngifte angivelig “truer” amerikansk jødedom. (The Observer)

Dette er personifiseringen av den fundamentalist-kristne og sionist-jødiske alliansen, som nå styrer amerikansk utenrikspolitikk.

I flere år har den argumentert for å ødelegge den mest kraftfulle arabiske nasjonen, Irak – som vil kunne stå opp mot Israel.

Hva gjør slike maktpersoner nå? De feirer, leser vi, – fremgangene mot Irak.

Internasjonal Herald Tribune, en av verdens mest innflytelsesrike aviser, skrev for noen dager siden hvordan Richard Perle og andre, i American Enterprise Institute, hold “seiersfest” i forhold til Irak. (28.03.03)

Nå stiller de seg nye mål. Denne “Bush-administrasjonens ideologiske fortropp”, som det heter, dikuterer hva som skal gjøre med Iran. Israels statsminister Sharon har bedt USA vende seg mot Iran, Syria og Libya.

En amerikansk talsmann sa nylig at Irak “bare er en begynnelse”, og pekte på at samme strategi for krig vil kunne brukes mot Iran og Nord-Korea. (Intern. Herald Tribune)

Samtidig leser vi en britisk avis hvordan USAs forsvarsminister Rumsfeld advarer Syria. Pentagon øker presset på Iran, og Richard Perle snakker åpent om behovet for en “regime-endring” i landet. (Financial Times, 29.03.03)

Slik går det mot nye kriger. – Etter Irak-krigen, som nå raser. Alt som ledd i USAs nye strategi, utarbeidet av maktmennesker og lobbyister.

– For amerikansk verdenshegemoni. Og støtte til staten Israel.

17870cookie-checkDrivkrefter for krig