Spørsmål og Svar

Er du en liberal muslim? Tolkning av Koranen

Spørsmål:

Assalam aleikum!
(Skrives det slik? Det er vel en hilsen. Hva betyr den?)

Hei, og takk for en bra side. Du svarer alle seriøst og med respekt, og er med på å bygge bro mellom Islam og “Vesten” (av mangel på bedre formulering).

Mulig dette spørsmålet er blitt stilt tidligere, og jeg setter i så fall pris på en henvisning. Hvis ikke så lurer jeg på følgende:

Bibelen har gått igjennom flere revideringer, da man mente at det som opprinnelig var skrevet, ble til under en tid og i et samfunn som var veldig forskjellig fra i dag. Folks oppfatninger av verden og samfunnet gjorde at Bibelen, og/eller tolkningene av Bibelen, ble revidert.

Har det samme skjedd med Koranen? Er det riktig av meg å si at du er en liberal muslim? I hvert fall i din tolkning av Koranen?


Svar:

Takk for hyggelig hilsen.

Assalam aleikum! Det betyr "Måtte Guds fred være med deg!", og er en vanlig hilsen, omtrent som "God dag" hos oss. Hvordan skal du svare på den hilsenen? Si: Aleikum salam! Det betyr: Guds fred være med deg!" Da er du høflig!

Det er riktig at Bibelen er blitt endret! Det har ikke skjedd med Koranen, den finnes stadig i sin opprinnelige form, og ingen endringer har skjedd i den.

Jo, jeg mener at også Koranen må vurderes ut fra tiden den ble skrevet i, og at vi må bruke fornuft i å tilpasse den til vår tid. Det er i samsvar med det Koranen selv sier!

Den oppfordrer oss til "å lytte til Guds Ord (Koranen)", og så "følge det beste i Det". (39,18). Men alt av Guds Ord er vel "best"? Er noe "dårligere" enn noe annet? Nei, alt er "best", – men til en til enhver tid! Dette må vi selv vurdere!

Som Koranen også sier: "Den ynkeligste av Guds skapninger er (…) den som ikke bruker sin fornuft!" (8,22) Vi er pålagt å tenke selv!

Liberal muslim, sier du? Hva er vel det! Kan jeg tillate meg å foreslå at jeg selv kan være å anse som en "tenkende" muslim?

20120cookie-checkEr du en liberal muslim? Tolkning av Koranen