Iran

Feilaktig om iransk opposisjon

Aftenposten har gitt oppslag til den iranske eksilpolitikeren Maryam Rajavi. Hun blir fremstilt som en forkjemper for ?fred og demokrati?. Men Maryam Rajavi og organisasjonen hun leder, Folkets Mujahedin, kjemper så visst ikke for dette.


Folkets Mujahedin er for det første en sekt. Det er en kultliknende bevegelse der lederen blir dyrket nærmest som en guddommelig skikkelse. Organisasjonen er ytterst udemokratisk og preget av kadaverdisiplin. Den er av Human Rights Watch blitt anklaget for å torturere avvikende medlemmer.

Den er uten troverdighet i Iran. Der er den snarere hatet og sett som på en forræderisk gruppe, etter at den sto på Saddam Husseins side i krigen mot Iran.

Organisasjonen har en blodig historie, og har likvidert en rekke politiske motstandere. Den har angrepet nasjonale og utenlandske installasjoner i Iran, og står på USAs liste over terrororganisasjoner.

Noen ledende amerikanske politikere, og nå også enkelte norske, vil likevel bruke organisasjonen i kampen mot styret i Iran. Det er så visst et villspor.

? Men Maryam Rajavi og organisasjonen hun leder, Folkets Mujahedin (MKO), sammen med sin mann Masoud Rajavi, som er den egentlige leder (se bilde) ?

21990cookie-checkFeilaktig om iransk opposisjon