Spørsmål og Svar

Giftemål og to koner (i forstillelse og løgn?)

Spørsmål:

Jeg har et veldig viktig spørsmål, og ber Dem inderlig om å sende meg et svar fortest mulig.
Jeg har ei venninne som har havnet i en veldig vanskelig situasjon. Hun giftet seg for et par uker siden. Hun visste fra før at mannen hun skulle gifte seg med, hadde kone og to barn fra før. Men på grunn av at hun var blitt veldig glad i han, og i tillegg til ikke å ville knuse familiens hjerte, giftet hun seg med ham frivillig. Hun ønsker å leve med ham i fremtiden, men hun vil forsikre seg om at den fremtiden vil være halal i Allahs øyne. Hun er villig til å skille seg fra ham, om dette ekteskapet er ulovlig i følge Koranen.

Den første kona hans og barna vet ingenting, og han ønsker å holde det skjult for henne så lenge han klarer det.

Er dette lovlig? Eller er det slik at fra den første dagen de giftet seg og frem til de skiller seg, så har begge vært syndere?

Jeg håper inderlig å høre fra Dem fortest mulig. Hvis dette er en stor synd, er hun klar til å skille seg fra han….

Man gifter seg tross alt for å leve riktig, ikke for å synde.

Allah hafiz


Svar:

Assalam

Det spørsmålet du reiser er svært viktig. Svaret vil kunne få alvorlige konsekvenser for flere mennesker. Jeg tør derfor ikke gi deg noe svar som du behøver å legge vekt på. Du må spørre en iman, en som har studert Islam lenge, og har kunnskap og erfaring nok til å gi tungtveiende råd. Jeg gir deg bare min egen mening.

Det var galt av de to å gifte seg! Det var galt i forhold til mannens første kone, som nå blir bedratt og løyet for. Det var galt i forhold til barna med den første konen, som vil lære at de har en bedragersk og løgnaktig far. Det var galt også i forhold til mannen og din venninne, som må dekke til sitt forhold og være uhedelige. Ja, jeg tror det også var galt i forhold til Gud!

Spørsmålet om en mann kan ha flere koner, skal vi la ligge her. (Vi tar det gjerne opp ved en senere anledning!) Men dersom man mener at en mann kan ha f.eks. to koner – i visse historiske epoker, og i helt spesielle situasjoner, som etter store kriger der det eksisterer et stort kvinneoverskudd – så skal i hvert fall den første konen gi sitt samtykke! I det foreliggende tilfellet er ingen slike forutsetninger til stede.

«Ekteskapet» bygger på tilbakeliggende tanker, om ønskene til en familie, og om at man skal være «glad i» en gift mann. Det innebærer forstillelse, uhederlighet og løgn. Det er svik mot den første konen og hennes barn. Nei, Gud godtar ikke dette!

I mine øyne er det synd.

Hilsen og wassalam

19660cookie-checkGiftemål og to koner (i forstillelse og løgn?)