Spørsmål og Svar

Gutter, jenter, moral. Flere spørsmål vedr. dette

Spørsmål:

Hei,
Først vil jeg bare si at dere har en kjempefin side …

Det er noen spørsmål jeg gjerne vil ha svar på. Jeg er en jente på 13 år og vet ikke hvem jeg skal spørre, så jeg håper dere kan svare på disse spørsmålene:

1. Står det i Koranen at jenter MÅ bruke sjal?

2. Jeg ber fem ganger om dagen. Men når jeg skal på overnattingstur med klassen, så kan jeg jo ikke be der da. Men kan jeg be når jeg kommer hjem selv om det er tre dager å ta igjen?

3. Hvis jeg skal på fest og det er gutter der, er det haram å dra dit da?

4. Mange tror at det bare gjelder å be og bruke sjal, men kommer det ikke an på hvordan man oppfører seg også?

5. Er det haram å dra på kino sammen med en gutt?

6. Kan man bruke kule klær selv om man bruker sjal?

7. Må man være jomfru helt til man gifter seg, eller kan man ha sex når man er forlovet eller før det?

8. Hvordan kan man vite om den mannen du vil gifte deg med er den rette for deg, hvis man ikke har lov til å bli med ham hjem eller gå ut med ham?

9. Kan jenter/kvinner reise rundt omkring i verden alene?

10. Er det haram å overnatte hos en gutt uten å gjøre noe med ham, hvis han for eksempel er en god venn?


Svar:

Hei, og takk for spørsmål.

Det er noen allmenne ting som jeg har lyst til å svare med først. Så skal jeg ta spørsmålene dine ett for ett. Dette er de allmenne tingene:

Gud vil at du skal leve på beste vis. For det er best for deg! De regler som Gud har stilt opp, er ment som veiledning for deg: For at livet ditt skal bli glad og rikt! Det er jo ofte slik, at vi ikke alltid vet hva som kan være best for oss. Noen ganger prøver vi, og kanskje feiler, og så oppdager vi at det gale vi gjorde egentlig var veldig dumt, men da kan det være for sent å angre. Noe kan ha skjedd med oss, som vi kanskje må bære på resten livet.

Det er en ting til. Om du gjør noe som viser seg å være dumt, så godtar du det etterhvert kanskje. Du unnskylder deg selv for hva du gjorde, og sier at det var vel ikke egentlig så galt. Da senker du kravene til deg selv, og livet ditt. Du forringer noe som burde vært holdt i hevd. Livet ditt blir ikke så rent og rikt, men litt blekere og fattigere. Og de nye og litt forringete verdiene du får, bringer du videre til din egen familie. Konklusjonen er at du bør lytte til Guds regler!

Islam lærer at det som kan føre til noe som er forbudt, også er forbudt! Hvis du setter deg i en situasjon med fristelser, som kan lede deg til gale ting, så er den situasjonen gal. Det gjelder nok, tror jeg, noen av spørsmålene dine.

Så til spørsmålene:

1. Nei, det står ikke i Koranen at jenter må bruke sjal. Det står at man «skal trekke kledningen godt om seg». (33,59). Man skal ikke «vise hva som tiltrekker» for andre enn i familien. (24,31)

Men det er en sterk tradisjon om at muslimske jenter/kvinner bør bruke sjal (skaut)!

2. Hvorfor kan du ikke be på overnattingstur? Det ville jo vært fint! Andre ville skjønt at du var en sterk og stolt jente, og ville fått respekt for deg! Men – finner du det vanskelig å be, så kan du ta igjen bønnene senere.

3. Hva slags fest snakker du om? Gutter og jenter kan, etter min mening, være sammen i hyggelig lag, om det skjer i sømmelige former. Men drikkes det på "festen", eller det blir fjas og flørting mellom gutter og jenter? Da må det anses som haram å gå dit.

4. Jo, det kommer an på hvordan man oppfører seg! Bønn og rett klesdrakt hjelper oss til god oppførsel, og til et godt og riktig liv.

5. Hvordan oppfører man seg! Videre avhenger det av intensjonen, hva man vil med å gå på kino. Du må tenke etter selv, om du kanskje kan sette deg i en situasjon som kan føre til noe som er galt.

6. Ja, bruk kule klær! Om de ikke er kjønnslig utfordrende, eller blottlegger kroppen din.

7. Islam er klar på dette. Du skal ikke ha sex før du gifter deg. (Islam mener det er best for deg slik!)

8. Hvordan kan man vite hvilken mann som er den rette … Ja, det er et vanskelig spørsmål! Egentlig kan man kanskje ikke vite det? Det hjelper slett ikke "å bli med ham hjem eller gå ut med ham". I Norge gjør nesten alle det, men likevel ender rundt halparten opp med å skille seg, og gå fra hverandre, etter en stund. Partneren var likevel ikke "den rette". Nei, det må nok noe alvorligere til. Som å gå til ekteskapet med rent hjerte, og vilje til å stå sammen i gode og onde dager. Uten først å ha "prøvd" hverandre, "hjemme hos" den ene eller andre? Men selvsagt må du kjenne ham godt, over tid, og gjøre ditt frie valg!

9. Ikke jenter, men kvinner kan fritt reise omkring i verden alene, mener jeg. De bør vite at de kan komme i vanskelige situasjoner. (For verden kan være et farlig sted, både for den ene og den andre.)

10. Ja, det mener jeg er haram. Hvorfor i all verden skal du overnatte hos ham? Har du ikke et eget sted å bo? Husk det islamske prinsippet om at det som kan føre til noe som er forbudt, også er forbudt.

20550cookie-checkGutter, jenter, moral. Flere spørsmål vedr. dette