Spørsmål og Svar

Haram

Spørsmål:

Hei

Hvis jeg gjør noe haram, hva skjer? Som å gå med shorts, eller snakke med en gutt som liker meg. Å ikke ha på hijab. Eller svømme med gutter på svømminga. Høre på musikk.

Jeg vet at dette er haram, men det burde ikke være så strengt! Og mitt andre spørsmål: Jeg er 10 år, er det haram for meg å bli forelsket i en gutt? Er det haram for barn i min alder å få seg en kjæreste?


Svar:

Hei

Takk for dine spørsmål.

Du skriver du vet at noe er haram. Men er du så sikker på det? Jeg tror ikke det er riktig. Her må vi tenke etter, og ta ting for ting.

Men aller først kan det være viktig å vite at ting i islam, ikke bare er haram eller ikke haram. Det finnes flere overganger, slik jeg tidligere har skrevet på denne nettsiden. Så la oss gjenta det, om hva ting kan være:

 1. Halal. Gode ting som man oppmuntres til, uten restriksjoner.
 2. Mandub. Ting som anses som ønskelige, og anbefalt i sin alminnelighet.
 3. Mubah. Tillatte ting som ikke blir oppmuntret, men som heller ikke er forbudt.
 4. Makruh. Ting som er kritikkverdige, upassende og ikke ønsket.
 5. Haram. Dårlige ting, som er absolutt forbudt.

Hva med tingene du nevner? Dette er bare mine tanker:

 • Shorts. Og da snakker du vel om jenter? Det er ikke passende å vise bena sine der hvor andre er til stede. Kanskje er det makruh? (Gutter kan gå med shorts som i hvert fall rekker nedenfor knærne.)
 • Å snakke med en gutt som liker deg. Snakk med ham som en venn, en du har et hyggelig forhold til. Da er det OK. Men legg ikke noe kjønnslig i det, da blir det nok makruh.
 • Å ikke ha på hijab. Jeg synes det er et vanskelig spørsmål. Du er bare 10 år. Jeg synes du skal kunne vente litt, om du vil, og finne ut av det etter hvert selv, om du nå er sterkt mot det.
 • Svømme med gutter på svømminga? Gutter og jenter bør svømme hver for seg, men er ikke dette mulig, grunnet for eksempel skolens regler, så får man svømme sammen. Men opptre anstendig og sømmelig.
 • Høre på musikk. Musikk er ikke en ensartet «ting» – nei, musikk er av mange slag. Man må forholde seg til den musikk man hører. Det er glad og harmonisk musikk, som både «sjel» og øre liker. Det er rytmisk og spennende musikk, som uttrykker en god stemning. Det er frisk og feiende musikk, som setter deg i godt humør. Og det er grei og underholdende musikk, som legger seg i bakrommet der du er. Men så er det også tvilsom musikk, uten noe verdifullt innhold. Det kan være destruktiv musikk, oppløsende og nedbrytende. Og direkte umoralsk musikk, både i form og innhold, med tekster og en umoral som mennesker bør vende seg fra. Den gode musikk er lov!
 • Forelskelse. Forelskelse er et flyktig innfall. Det er som en liten kiling i kroppen. Den varer gjerne en begrenset tid. Og kan gjerne legges til side. En uskyldig forelskelse er kanskje mubah? Du får spørre hva andre mener.
 • Kjæreste. Hva menes med kjæreste? En spesiell og hyggelig venn? Det er vel OK. Blir det mer er det neppe tillat.

Nei, hvorfor skal ting være så strengt? Det skal jo egentlig ikke det! Men det er klokt og bruke tanker og fornuft, når man skal leve dette livet. Hva er det beste for meg? Og for dem jeg lever blant? Da trenger vi nok noen regler.

Mvh
Red.

25761cookie-checkHaram