Spørsmål og Svar

Hva kan muslimer spise?

Spørsmål:

Jeg har et prosjekt på skolen om Islam, og lurer på om dere kunne skrive litt om mat man kan spise, og ikke spise. Det ville vært fint!


Svar:

Takk for spørsmål.

Først mat vi ikke kan spise. Gud sier i Koranen: Forbudt å spise er kjøtt av selvdøde dyr, blod, svinekjøtt, og slikt kjøtt som slaktet i noe annet enn Guds navn, videre kjøtt av dyr som kvalt, eller drept ved slag eller fall eller er stanget i hjel, eller som er angrepet av rovdyr, med mindre dere har nådd å slakte det rituelt, samt det som er slaktet på en hedensk offerstein. (5,3)

Fisk uten skall er forbudt, og likeledes noen (rov-) fugler.

Hva er lovlig mat? Gud sier: I dag er alle gode ting tillatt for dere! Mat fra dem som fikk åpenbaringer før dere (dvs. jøder og kristne) er tillatt for dere, og deres mat er tillatt for dem. (5,5) Selvsagt med unntak av det som over er nevnte. (Hva et trenet jaktdyr tar, er det også lov å spise. 5,4)

Og videre: Spis av alt det som Guds navn er blitt uttalt over! (6,119)

Vi kan føye til et hadith. Folk sa til Profeten (fred med ham): “Noen tilbyr oss kjøtt, men vi vet ikke om Guds navn ble uttalt over det, da dyret ble slaktet.” Han svarte: “Si Guds navn over det, og spis!” (Bukhari)

Altså: Noe kjøtt er forbudt! Annet kjøtt, som for eksempel ikke er svinekjøtt, men som serveres av en person som kan være kristen eller jøde (vi vet det ikke, og har ingen rett til å spørre), det kjøttet kan vi spise, men sier Guds navn over det først (eks: bismillah, “i Guds navn”).

Vi skal ikke gjøre det vanskelig!

20494cookie-checkHva kan muslimer spise?