Spørsmål og Svar

Hva om jeg ikke ber?

Spørsmål:

Jeg fyller snart 19 år. Jeg ber ikke, siden jeg aldri er blitt lært det. Jeg har prøvd å lære meg det selv, men får det ikke riktig til. Når jeg sier de arabiske ordene, som jeg forresten forstår lite av, virker det helt feil. Jeg klarer ikke å utale ordene riktig.

Jeg tror på Allah og profeten Muhammed. Jeg er veldig påpasselig med hvordan jeg kler meg. Jeg spiser kun halal kjøtt, og svin/gris frister meg ikke. Jeg deltar på ramadan, og er delvis flink på å faste.

Jeg har kun noen få norske venner, siden jeg er redd for dårlig innflytelse. Jeg drikker ikke, og deltar ikke på fest.

Mine besteforeldre sier at jeg ikke er en god muslim, siden jeg ikke ber fem ganger om dagen. Men jeg tenker på Allah hver dag. Mine søsken sier at kun Allah kan dømme meg, og ingen andre.

Handler det egentlig ikke om hvordan du tenker og handler, om min egen gudstro,? Og ikke mint om hvem jeg i virkeligheten er?


Svar:

Kjære deg.

Jeg er absolutt enig med deg: Det viktigste er hvordan du tenker og handler, om det forhold du kjenner du har til Gud/Allah, og hvem du i virkeligheten er.

Bønn, faste, og pilegrimsreise er viktig, ja viss, for slik er det. Men det du peker på, er viktigere. Og det sier Koranen selv!

Jeg tenker på dette vers i Koranen: ?Det skal gå den ille som ber, men som glemmer sine moralske plikter!? (Ahmed Ali: Al-Qur?an, 107,4-5)

Så glem ikke dine moralske plikter! Vær et godt menneske! Det er det viktigste.

Men det er også viktig å be! Og hvorfor er det slik? Jo, å be er viktig – for deg! Gud/Allah, Den allmektige, trenger det ikke! Hvorfor skulle Han, som er hevet over alle ting, gjøre det? Men bønnen er et middel som Gud/Allah har gitt til deg, for at du skal komme nærmere Ham.

Derfor bør du lære deg å be. Egentlig er det ikke så vanskelig. De arabiske ordene lærer du deg! Når du får trent deg litt, så lærer du det sikkert. Tenk over hva ordene betyr.

Og så er det også fint, å kunne be sammen med noen andre! Det gir en høytidelig følelse av et fellesskap. Men nødvendig er det ikke, du kan be alene, de fleste steder.

Noen finner det vanskelig å be, fem ganger om dagen på riktig vis, med de kroppslige bevegelser som følger bønnen. Det er best! Men er situasjonen stresset og vanskelig, så kan man i hvert fall si bønnen i hjertet sitt? Det ligger tilknytning til Gud/Allah i det.

Jeg tror du er en fin person. Lykke til!

Vennlig hilsen
Red.

25710cookie-checkHva om jeg ikke ber?