Spørsmål og Svar

Kosmetisk operasjon på bryster

Spørsmål:

Salam alikum. Jeg har lest svaret du tidligere har gitt, til en som spurte om det er lov å forstørre brystene sine, av hensyn til mannen sin. Du skrev at det ikke er forbudt. Kan du forklar det? Jeg har selv trodd det er haram (forbudt) å endre på kroppen sin, for forfengelighetens skyld. Blir dette nevnt i Koranen, eller i hadith? Og hva mener de lærde om saken? Tusen takk for svar, på forhånd. Wsalam.


Svar:

Salam alikum

Du stiller et interessant spørsmål. Og som du selv antyder, så bør man spørre de lærde om svar. Jeg har bladd litt i noen bøker, og tenkt litt selv, så her er min kommentar – men svar bør du få av en imam.

Skjønt ? la oss begynne med en imam: Dr. S.M. Darsh, i boka Questions & Answers about Islam?, London 1997. Det berører bare del av ditt spørsmål, og angår dette med ?forfengelighet?. Ja, vi kan gjøre visse forandringer i det som er vårt naturlige, og gudegitte utseende, av forfengelighets hensyn! Det mener i hvert fall imamen.

Det gjelder likevel i mindre ting. Som å farge håret, for eksempel. ?Kvinner står fullstendig fritt til å farge og forme sitt hår slik de ønsker, for seg selv eller for sin mann,? står det. Og videre: ?Det er anbefalt at vi skal farge håret vårt når det blir grått og hvitt.?

Menn kan farge såret sitt ?i hvilken som helst farge?, skriver imamen, ?om man bare ikke vil lyver på alderen?.

Gud har gitt kvinner en naturlig hårfarge, og latt håret vårt blir grått og hvitt, men det kan vi endre på, sier imamen. Av forfengelighets hensyn?

Kan den ?tillatelsen? strekkes videre? Jeg som skriver dette, og er lege, har for eksempel fjernet en fettkul i pannen på en ung jente, av kosmetiske hensyn ? og har ingen betenkning ved det. Skulle det være galt? Jeg mener at en kosmetisk operasjon kan være lovlig og tillatt, om den situasjon som en person er i, betyr stor bekymring, stress og belastning. Hva har vi ellers leger til? Skal de ikke ?behandle, lette og lindre?? Den oppgaven har de fått av Gud.

Men operasjon på en kvinnes bryster? Og det til glede for mannen? Det er vel heller tvilsom! (Skjønt kanskje ikke aldeles forbudt?)

Det spørs vel hvor mye ?stress? som ligger i det! Og mannen ? han bør ?roe seg ned?? Dessuten, en ting til: Hvor kommer den fra, forestillingen, om kvinners ?perfekte? kropper ? er den ikke i virkeligheten en løgn, som blir spredt av kommersielle krefter, i reklame og falske glamour-bilder ? og skal vi la oss styre av dem?

Nei, en kvinnes kropp er fin, uansett! Mannen bør tenke slik. Og kvinnen det samme, om mannen. Da slipper vi spørsmålet du reiser! Men spør gjerne, som sagt, en imam.

Hilsen
red.

23760cookie-checkKosmetisk operasjon på bryster