Spørsmål og Svar

Barn med hijab

Spørsmål:

Hei! Jeg ser til stadighet barn (faktisk helt ned til 3-4 års alder) med hijab (jeg bor på beste østkant i Oslo)! Jeg forstår at du ikke kan svare for alle foreldre som står for dette, men har du noe forslag til hva begrunnelsen for det kan være? Det som står skrevet i Koranen, om å dekke seg til, handler det også om barn? Hijab´en er jo et meget sterkt symbol, og i disse tilfellene er det vel strengt tatt et symbol som handler om troen til foreldrene? Eller mener de omtalte muslimene at barn er i stand til å reflektere over så store eksistensielle spørsmål, og at de, før de har begynt på ungdomskolen, og i noen tilfeller barneskolen, er i stand til å konkludere rundt denne refleksjonen? Hvis ikke, har de et reelt valg om å bli muslim/ikke-muslim hvis de bokstavelig talt får dette trett ned over hodet fra de er små barn? Mulig det jeg har skrevet bærer preg av ledende spørsmål og argumentasjon, men det er ikke tenkt sånn. Er oppriktig interessert i å høre dine tanker rundt dette! På forhånd, takk for svar!


Svar:

Hei!

Takk for spørsmål.

Hva former barns tenkning og verdier? Ja, helt fra de er 3-4 år gamle? Finnes det noe ?nøytralt? i oppdragelsen, både når det gjelder klær og holdninger? I så fall kunne jo alle holde seg til dette ?nøytrale? ? og så gjøre sine egne valg, uavhengig av noen påvirkning, når de ble 16, eller 18 (hva mener du) år?

Nei, det er nok ikke slik! Barn påvirkes i den ene eller andre retning, fra de er svært så små. Se på reklamebildet rundt deg, med vakre, smilende (og gjerne hvit-hudete) barn i siste moteklær! Kjøp de klærne, for de er ?inne? nå! Barbie-dukker møter oss, og viser verdier barn ?bør? ha. Kommer du på skolen, uten de rette motemerker, risikerer du å bli mobbet! Nei, her er det ikke mye rom for ?valg?.

Du ser sikkert på TV ? det gjør barna også! Hvilke verdier formidles der? Du ser klær i spesiell stil, kvinner med utringete kjoler, og med flagrende og velfriserte hår ? i det gjenspeiles holdninger! Barn (og voksne) tar dette til seg! Er det slik man skal se ut i livet? For dette er signaler som gis! Og bak de holdningene ligger sekularismen; om at gudegitte retningslinjer ikke fins.

Med den forståelsen, om at barn (og voksne) blir påvirket, om vi så vil det eller ikke, er det naturlig med mottiltak. Foreldre ønsker kanskje ikke at deres datter, på 3-4 år, skal ensidig påvirkes i en spesiell retning, hva angår klær og holdninger, men ønsker å legge noe annet til grunn! De vil venne barnet til å bruke hijab! Det synes jeg er legitimt og forståelig.

Hvorfor er vi så redde for det? Vi kan kle 3-åringen som en ?dukke?, med krøllet hår og ball-kjole, røde lepper og rouge i kinn. Da er 3-åringen ?søt?. Hvorfor ikke med et dekke over håret? Og i en kjole til nedenfor knærne? Hvorfor reagere på det?

23770cookie-checkBarn med hijab