Spørsmål og Svar

Lav selvtillit

Spørsmål:

Hei!

Jeg har det veldig vanskelig nå (sliter med depresjon) og trenger svar på spørsmål. Er nese-kirurgi haram i Islam? Jeg bryr meg ikke hva andre sier, men jeg blir usikker på meg selv. Den er “hooked” og jeg får kjempe dårlig selvtillit av det. Er det lov å endre på det, når du sliter så mye?

Og så har jeg gjort mange synder. Hvordan kan jeg be om tilgivelse til Allah? Mamma og pappa er veldig redde for å miste tradisjonene sine, siden vi har norske venner og sånt (de vet at jeg er deprimert). Overnatting med klassen, er det haram? Også har vi “det onde øye” i familien vår. Det har skjedd så mye med oss og jeg føler at jeg lever i uflaks.

Når jeg snakker med det med psykologen min, så skjønner de ikke det, fordi de er kristne. Sex før ekteskap, er det lov? Om man gjør det, hvordan be om tilgivelse? Jeg føler også mye motepress. Jeg har strenge foreldre og får kjeft om jeg går med stramme jeans. Er det lov å bruke sminke i Ramadan? Sliter mye med kviser.

Jeg vil egentlig heller ikke følge tradisjonen til foreldrene mine, ekteskap og sånt. At vi skal ha sånn og sånn musikk. Og kle oss sånn og sånn. Jeg får ikke velge sånt.  Jeg har ikke et problem med gutter, mange synes jeg er attraktiv. Men det er vanskelig for meg å tenke sånn om meg selv.

Jeg har vurdert selvmord, men jeg vet det er haram. Hva skjer om jeg hadde gjort det? Hadde jeg havnet i helvete? Jeg hører på Koranen og sånt, og mamma leser for meg. Men likevel ser jeg ting og hører ting. Jeg ser skygger og hører stemmer. Selv om jeg har Koranen på.

Hilsen Muslimsk jente, 13 år.


Svar:

Hei, og takk for din mail.

Hyggelig å høre fra deg! Og du stiller mange viktigs spørsmål. Jeg skal svare deg så godt jeg kan.

Du spør først om din nese. Jeg tro nesa di er helt OK! Du skriver at mange gutter ser deg som attraktiv, og da gjelder det vel det meste av deg, nesa inkludert. Jeg synes du skal glemme det spørsmålet og ikke tenke mere på det. Du skriver at du er litt deprimert, da kan det vel hende at dette «humøret» fester seg på det ene eller andre, og i dette tilfellet nesa dit. Legg den tanken til side.

Du har gjort mange synder? Vel, de fleste – alle? – har nok gjort det. Da er det et viktig poeng at Allah kan tilgi alle synder! Det forutsetter at man virkelig angrer, og ber Allah tilgi en. Du kan vel be om det som du vil, Allah vet hva som er i hjertene. Så skal du ikke tynges av det. Og prøver å leve bedre der etter.

Det går sikkert bra! For du er en fornuftig person, det er jeg sikker på. Du finner nok ut av det meste.

Så var det dette med tradisjoner. De skal man være kritisk til, Islam lærer oss det! Du skal finne din egen vei, det som er riktig for deg. Du skal finne ditt liv i samsvar med det som er din virkelighet, og ikke dine foreldres virksomhet, kanskje fra et fjernt land. Samtidig som du respekterer dem!

Å overnatte med klassen? Nei, det er ikke haram. Men du bør oppføre deg skikkelig, i forhold til gutter også. Og det klarer du sikkert.

«Det onde øye”? Jeg tror ikke på det! Allah er vår venn og beskytter, han vil oss det gode. Lev ryddig og greit, og Allah skal være med deg og beskytte deg, det er jeg sikker på.

Psykologer kan være greie mennesker, de kan være gode å ha. Sex før ekteskap? Vel, mange tenker nok på det. Men jeg tror ikke et ter riktig og lurt. Og da tenker jeg i forhold til deg selv. Allah lager regler i forhold til det! Hva som er best for oss mennesker. I forhold til livet vi lever. Det bør vi huske på, hva som er best og lurest for livet vi skal leve, og den eller de som vi skal leve med. Men så er det slik at Allah kan tilgi. (Det kan likevel gjøre et sår i deg selv.)

Motepress, stramme jeans og sminke? Dette er jo bare ytre former! Viktigst er hva som er i deg selv, av verdier, holdninger og tanker. Ta med dette også i ditt ytre! Det er vel hva som er viktigst.

Selvmord skal en ikke tenke på. Da tolker man noe feil i dagen, det skal ikke være grunn for noe selvmord. Hent fram det som er hyggelig og greit! Det er sikkert mange ting av det. Og mere kan sikkert komme! Koranen er fin å ha, også med hjelpsomme ord. Lurt er det å tenke positivt! Du vil finne grunner for det.

Vennlig hilsen

Red.

84020cookie-checkLav selvtillit