Midtøsten

Midtøsten i endring

Store ting skjer i Midtøsten. Betydelige forandringer kan være på gang, av historisk betydning for hele regionen.


Det begynte i Tunis. En autoritær enehersker ble veltet ? og måtte flykte, da titusener og hundretusener gikk ut i gatene, i opprør og protest. Forandringer i Tunis er på gang.

Det fortsatt i Egypt – et langt større og mye viktigere land. Ja ? Egypt er USAs viktigste allierte i Midtøsten, sammen med staten Israel.

Egypts autoritære enehersker, Hosni Mubarak, er i ferd med å bli veltet, håper vi. Hundretusener ? ja, en million mennesker, protesterer og er i opprør i gatene. Det egyptiske regimet kan falle.

Liknende bevegelser kan være i gang i Jemen ? nok en USA-alliert. Det er uro også i Jordan.

Midtøsten ? eller viktige områder i Midtøsten ? kan komme til å endre farge, fra hva det er i dag.

Land – Tunis, Egypt og andre, som er mer eller mindre under det amerikanske imperiet, vakler ved sine regjeringer. Folkelige krav er i forgrunnen. Sprer det seg til andre land, opprøret? Jordan er nevnt, og hva med Algerie, eller kanskje også Saudi-Arabia? Skal vi kunne håpe at regimer faller?

Kontroll og stabilitet ? det er stikkord for hva som er viktig for USA, og andre vestlige makter, i forhold til regimene i Midtøsten. Disse makter kan, med de folkelige bevegelsene, få svekket innflytelse og kontroll. Situasjonen er ustabil.

Vil den amerikanske innflytelsen bli svekket? Vil nye trender og bevegelser ta kontroll i arabiske land? Og ? hva vil være karakteren av dem? Blir det sekulære trender? Eller blir det islamske trender?

Men fører de folkelige bevegelsene fram ? og velter regimer, skal det mye til for at ikke Midtøsten ? i hvert fall deler av Midtøsten – kan fremstå med et nytt ansikt.

USA ? og Israel, vil lide! Deres posisjon og innflytelse skal svekkes.

Med stor interesse skal vi følge den videre utvikling i regionen.

23020cookie-checkMidtøsten i endring