Kort Nytt

På «venstresiden» bygges støtte til kurdere

Israel og kurdisk «vennskap».

På «venstresiden» bygges støtte til kurdere – men er det berettiget og riktig? Hvilken rolle spiller «kurdere» i Midtøsten? Kurdere finnes i mange regioner, og antar flere roller. Syria er i et fokus, og analyser kan springe ut av situasjonen der.

Vi kan se på den internasjonale situasjonen, med fokus på Syria, et brennpunkt i dagens verden. Dette er parter i konflikten:

Dagens storkonflikt
USA og NATO med lokale partnere; Saudi-Arabia, Emiratene, Israel og flere vil rive opp Midtøsten og reorganisere regionen, til fremme av amerikanske og israelske interesser – er det ikke slik? Iran er en hovedfiende med sine lokale partnere; Hezbollah fremst bland dem. Og – med Syria i fokus: Syria skal rives opp, ødelegges, splittes eller deles. Sterke krefter arbeider for det.

Kurdere
Hva blir kurderes rolle – disse som mange på «venstresiden» roser? De er allierte til USA. Og nær venn til Israel. Kurdiske ytringer kan variere, men dette er deres grunnleggende status.

USA gir kurdere trening og våpen. Områder i Syria som frigjøres fra IS, gis ikke tilbake til syriske myndigheter; kurdere vil beholde dem. Den syriske staten svekkes. Kurdere ønsker et regionalt oppdelt Syria; USA og Israel bifaller det.

Kurdere – Israel
Det har i mange år pågått et underhånds samarbeid mellom Israel og kurdere; delvis skjult for ikke å belaste kurderes relasjon til arabiske stater. Men med dette som konkret innhold:


  • Kurdiske pesmerga grupper er trent av Israel.
  • Kurdere har fått våpen fra Israel.
  • Israel kjøper «kurdisk» olje og bidrar økonomisk til kurdiske grupper.
  • Israel har brukt kurdiske organisasjoner for å få hemmelig etterretning om Iran og Irak.
  • Kurdere og Israel har felles interesse i å svekke Iran.
  • Kurdisk «uavhenghet» vil segregere regionen, og med Israel som styrket aktør.
  • Kurdiske militære kan bli en formidabel barriere mot anti-israelske styrker.
  • PLOs Generalsekretær Saeb Arekat har sagt: «Kurdisk uavhengighet vil være et forgiftet sverd rettet mot araberne.» (Kilde: American Interest.)

Konklusjon
Jeg vil anføre dette som konklusjon: Vær betenkt når det gjelder kurderne! Deres rolle bør anses som sterkt tvilsom.


 

88130cookie-checkPå «venstresiden» bygges støtte til kurdere