Syria

President Assad er vern mot terrorisme

Solidaritetsvogn på Grønland torg i Oslo.

Terror har rammet Stockholm! Kan Oslo bli neste? Hvor kommer denne terror fra; hva slags tenkning ligger bak? Og beredes det grunn for mer?

IS er velkjent bærer av terrorismen, med tilhørende tenkning: wahabisme. Det er tenkningen, eller ideologien, bak; Den som fremmer terrorismen. Vi kan protestere, fordømme, rope når en sykelig, hjernevasket person kjører en lastebil inn i en folkemengde eller sprenger seg selv med dem. Sivile; menn, kvinner og barn blir maltraktert.

Tenkningen
Wahabisme er tenkningen – opphavet er Saudi-Arabia. Dette er realiteter: Saudi-Arabia er Vestens – og Norges – interessante handelspartner! Og de er mer enn «interessante» – det er snakk om vennlige relasjoner. Våpen, trening og ekspertise: Saudi-Arabia henter det fra Vesten. Og betaler med millioner av dollar.

Millioner av dollar fra Saudi-Arabia – det går også for å fremme wahabisme. I store deler av verden! Og nå har vi fokus på Syria. IS er offisiell bærer av wahabisme, men du finner det hos alle «opposisjonsgrupper» i Syria i variert grad.

Syrisk opposisjon
Syrisk opposisjon er mangefarget, med en grunntone av wahabisme. Det gjelder for alle sammen.  Ledende blant dem er al-Qaidas syriske gren; Nusra-fronten (Jabhat Fateh al-Sham). Det finnes ingen «nøytral» opposisjon; heller ikke New Syrian Army: støttet militært og økonomisk – også av Norge.

Al-Qaidas taktikk i Syria er å tone ned internasjonal terrorisme – inntil videre, og rette kampen «mot Bashar al-Assads styre». Al-Qaida/Nusra har i dette «dannet allianser med mer moderate grupper». (The Economist, 17.09.2016.)

Og spranget er ikke langt til norsk-støttete New Syrian Army. Al-Qaida/Nusra er i dag ledende opposisjonsgruppe i Syria som andre må ha forhold til.

Norsk støtte til opposisjonen
Al-Qaida/Nusra med samarbeidende grupper «fremstår som et kvasi-styre i områder der de er ledende … forsyner folk med helsetjeneste … og leder innbyggere til sin ideologi». (The Economist.) Hvem yter helsetjeneste og bistår i områder der Al-Qaida/Nusra er ledende? Norge gjør det!

Norge bistår med humanitær hjelp blant annet gjennom Norsk Folkehjelp og Norwac som begge samarbeider med den syriske opposisjonen, i kamp mot det syriske styret. Og det er et tankekors: Land som Saudi-Arabia, Qatar og Tyrkia leverer våpen til opposisjonen; Norge (gjennom Norsk Folkehjelp og Norwac); helsetjenester.

Framtidig terroristisk fare
Al-Qaida/Nusra – med taktiske betenkninger til IS – har lagt til side internasjonal terrorisme. Men kan hente det fram igjen. «Med en stor nok majoritet bak seg kunne de etablere et emirat, en slags beskyttet territoriell base på Europas grenser som det internasjonale samfunn ville finne det svært vanskelig å fjerne.» (The Economist.)

Norge og Vesten kan med sin politikk i Syria, rede grunnen for det. De skal møte seg selv «i døra»! De skal, vil man kunne si, ha seg selv å takke. Vi vet hvem som da skal klandres.

85300cookie-checkPresident Assad er vern mot terrorisme
Tags