Spørsmål og Svar

Sunni- og shiamuslimer

Spørsmål:

Salam aleykum 
Jeg har aldri tenkt på dette før, men nå i det siste, så har jeg faktisk tenkt ganske mye på det. Hva er forskjellen mellom shia- og sunnimuslimer? Mener noen for eksempel, at “sunnimuslimene går feil vei”, eller at “shiamuslimene går feil vei,» og at disse andre altså, gjør det som er galt? Hva er vitsen med alt dette?
 
Hvorfor skal det alltid være diskusjoner og konflikter mellom disse to gruppene? Hvorfor tror alltid sunnimuslimene at shiamuslimene går feil, og shiamuslimene at sunnimuslimene går feil? I så fall, hva er feil og rett vei?
 
Det verste er at noen shiamuslimske familier streng tatt, er i mot å la datteren deres få gifte seg med en sunni-gutt, og omvendt. Hvorfor? Hva er galt? Hvorfor må det være så vanskelig og avansert som dette?
Jeg forstår ikke dette, jeg vil gjerne ha et tydelig og godt svar.
Takk 


Svar:

Salam aleykum

 

Et tydelig og godt svar? Det er kanskje ikke lett. Jeg prøver likevel. Først et sitat fra Koranen:

 

Hold fast ved Guds rep, alle sammen, og splitt dere ikke opp! (3,103)

 

Vi skal ikke splitte oss opp, i sekter og grupper, men stå sammen i det som forener oss, ved Gud! Det er dette som Koranen sier. Og det bør enhver følge, enten hun/han kaller seg en sunni- eller shiamuslim.

 

Koranen oppfordrer oss til ?å være et fellesskap av mennesker, som oppfordrer hverandre til å gjøre det som er godt, og anbefaler det som er rett, og forbyr det som er urett.?(3,104)

 

Og la oss ta med dette også: ?Følg ikke dem som splitter dere opp i sekter ?? (3,105)

 

La oss stå sammen så langt det er mulig, både sunni- og shiamuslimer! Det er en god regel.

 

Profeten Muhammed (fred med ham) skal også ha sagt, om meningsforskjeller innenfor islam: ?Forskjeller i oppfatning blant lærde innenfor mitt samfunn, er et tegn på Guds velvilje/nåde. Det inviterer til å bruk vår forstand.

 

 

Jo, det finnes forskjeller mellom sunni- og shiamuslimer. Og begge fører i marken argumenter for at nettopp de skal ha rett. Men som sagt: La oss holde fast ved det som forener oss! Det kan være sterkt og mektig.

 

Og la ?en datter få gifte seg med en sunni-gutt?, og omvendt! Det skulle bare mangle. Noen uenigheter vil de måtte leve med. Men med en avtale seg imellom, og med gjensidig respekt, bør det kunne gå bra! Det finnes mange eksempler på det! I mange land med sunnier og shiaer, gifter de seg med hverandre. Foreldre og andre må gjerne peke på utfordringer, men heller ikke mer enn det. Så er det opp til ?jenta og gutten?.

 

Vennlig hilsen

red

 


24460cookie-checkSunni- og shiamuslimer