Spørsmål og Svar

Uakseptabel «faste»?

Spørsmål:

Hei, jeg er en norsk miljøarbeider som jobber i et bofellesskap for enslige mindreårige. I vårt bofellesskap har vi nå hatt to gutter på 14 og 15 år som har fulgt Ramadan. Som miljøarbeider og norsk mor har jeg synes det har vært veldig utfordrende å se barn faste.

I den første tiden, før skolen tok ferie, var de tydelig preget, slappe, sløve og tydelig ustø (svimmel). Det ble bedre etter skoleslutt, da kunne de sove lengre. Så kom neste utfordring; måltidene på natt lignet mer og mer på norske koldtbord; Fruktfat, tre varmretter, brød, kaker, brus, nøtter osv. Bordet bugnet og som norsk kristen stilte jeg forsiktig spørsmålet om hva tjener dette til? Hva forsakes nå?

Guttene svarte at slik er det, de må spise på natt (fra ca. 23.30 til 02.00) det de ikke kan spise på dagen, det resulterte med legebesøk p.g.a. overspising, sure oppstøt og mage vondt. Den siste uken av Ramadan hadde guttene snudd helt på døgnet, la seg ca. 04.00 og sto opp ved 14-15 tiden neste dag. Er det vanlig?

Som norsk mor og med lite kunnskap om muslimsk verden/kultur ihht grensesetting, spør jeg derfor her etter gode argumenter og fakta på hvordan Ramadan måltidene praktisk utføres til ungdommer (her i ikke muslimsk land og der hjemme i Afganistan som disse guttene kommer fra) Som ansvarlig voksen har jeg lyst til å bestemme at de faster etter klokken i Mekka, at de spiser sundt og næringsrikt og ikke fråtser. Og at de tar hensyn til ikke muslimer i huset når de er oppe om natten.

Fordi jeg kjenner lite til kulturen, er jeg redd for å tråkke noen på tærne og bli oppfattet som respektløs trenger jeg å vite litt hva Koranen sier om dette. Og hva voksne muslimer tenker og gjør?

Mvh, Inger Line, miljøarbeider


Svar:

Takk for mail.

Ja, dette er i høyeste grad uakseptabel «faste»!

Det er uakseptabelt av flere grunner. For det første er det ikke faste – slik meningen er med det. Fasten – hva skal det være? Faste skal fremme vår åndelige vekst, lutre vårt sinn, bidra til refleksjon, fremme vår åndelige styrke. Er disse ungdommene delaktige i det?

Nei! De viderefører bare et tomt, formelt og tilstivnet skall, og knapt nok det. Det er bare et tradisjonelt ytre, uten indre mening. De bør slutte med det. Og bli forklart hvorfor. Som eksempel på former opp mot innhold, kan de bli vist hva Koranen sier, her om bønn: – Ve den som ber, men som glemmer sine moralske plikter! Vokt dere for skall, uten innhold!

Og videre: Islam betyr å vise respekt for andre. Nå «overtar» de visst hele døgnrutinen – og det på bekostning av andre. Hva er dette for egoisme? Og de tror det er ydmykhet, lutring – og faste?

De bør irettesettes og tilsnakkes! Det dreier seg også om folkeskikk.

Mvh
Red

19690cookie-checkUakseptabel «faste»?