Spørsmål og Svar

Jente – foreldrene min setter urimelig grenser

Spørsmål:

Assalamu aleikum! jeg er jente på 17 år og det er utrolig mange ting i livet som jeg virkelig vil gjøre, men kjønnet mitt hindrer meg. For det første har jeg så utrolig lyst til å drive med sport og spille med andre jenter, men så kommer foreldrene mine og sier at det ikke er tillat for jenter? Med all respekt for mine foreldre stiller jeg likevel spørsmålet er dette sant? kan jenter ikke drive med sport? Er det kultur som hindrer eller er det religion?

For det andre finner jeg utrolig mye interesse i å se på wrestling, men jeg har dessverre ikke lov til dette lenger, grunn er at jeg er jente g wresling er ikke noe for jenter blant annet fordi menn ikke dekker hele kroppen i kampene sine. Jeg føler dette så urettferdig. Kjønnet mitt hindrer meg i å gjøre alt!

For det tredje for jeg ikke lov til å lese bøker. Tar jeg med en bok hjem vil foreldrene mine si at jeg bør heller lese koranen (noe jeg gjør hver dag), grunn er at jeg kan bli påvirket av bøkene og jenter bør heller gjøre husarbeid.

For det fjerde har jeg flere ganger hatt ønsker som jeg har blitt nektet blant annet en hoverboard, men dessverre mener foreldrene mine at jeg er altfor «gammel» for det og det ikke er for jenter. Jeg respekterer mine foreldre og sier ikke imot, men det sårer meg at jeg ikke kan utføre handlinger på grunn av at jeg er en jente. Hvis jeg hadde vært gutt ville alt dette være greit, men jeg er jente. Jeg respekterer mine foreldre med hele mitt hjertet. Jeg vil bare ha ett svar slik at jeg i det minste ikke angrer på hva jeg er. Jeg takker gud for alt og ønsker svaret.

Tusen takk!


Svar:

Assalamu aleikum! Takk for din mail.

Dette høres ikke hyggelig ut. Og det er ikke riktig. Du skal ikke bli behandlet slik, det er min mening.

Du har rett til et mer selvstendig liv. Du skal kunne ha mere frihet. Du er et selvstendig menneske, du må selv kunne være med å ha styring med ditt liv. Slik det nå er, synes jeg du er undertrykt av dine foreldre. De vil deg sikkert vel! De tror nok dette er best for deg! Men jeg tro ikke det er best, du må ha større mulighet for å kunne leve ditt eget liv.

Sport er bra – for gutter og jenter! Jenter skal kunne leke/løpe/spille fotball/håndball/gå på ski/svømme og andre ting! Det skal gjelde for deg også. Det er ikke islam som begrenser – men gammel og forbigått kultur.

Å lese bøker er bra! Det spørs selvsagt hva slags bøker – men alminnelig gode bøker, og bøker som kan gi innsikt og kunnskap, eller formidler noe vakkert og rikt, er selvsagt bra! Islam oppfordrer til at vi skal lese slike bøker!

Du bør kunne gjøre mer av ting du har lyst til. Det er slik man utvikler seg og vokser – som menneske. Nå synes du å “bli holdt nede” i livet. Jeg tror ikke det er bra.

Du får prøve å finne en balanse, mellom dine foreldres sikkert gode tanker, og det du selv mener er riktig. Lykke til!

Mvh
Red

29400cookie-checkJente – foreldrene min setter urimelig grenser