Verden

USA i Somalia

Amerikanske styrker er i Somalia! I nok en imperialistisk krig. Som rammer et av verdens fattigste land, som i årevis er ridd av kriger.


Det har siden 1991 vært kontinuerlig borgerkrig i landet. Klaner og underklaner har sørget for bitre konflikter. Lokale grupper ledet av krigsherrer, har styrt i hvert sitt område. De har vært i kontinuerlig krig med hverandre.

USA har vært til stede, og spilt på disse krigsherrer. USA har forsynt dem med våpen og penger, og støttet de krigsherrer og grupper som USA har sett seg tjent med.

Men krigene og motsetningene har vedvart. Og det somaliske folket har lidd.

Praktisk talt hele befolkningen er muslimer. Og så oppsto det en islamsk bevegelse, som maktet å forene folk. Den brakte befolkningen fred. Den innførte islamske regler, det er sant. Men den skapte ro i landet. Og folk så en ny framtid..

USA aksepterte ikke dette. For den nye bevegelsen var styrt av ”islamister”, mente de. Hva nå det måtte være, annet enn folk som ville bygge Islam. Nabostaten Etiopia likte det ikke heller, der styrer kristne ledere. De angrep med tropper, bombefly og tanks. USA ga dem støtte. Og krigsherrene er tilbake.

Men spør somaliere flest, som støttet ”islamistene”. Og du vil se at USA har fått nye fiender.

18330cookie-checkUSA i Somalia