Spørsmål og Svar

Vanskelige ting i livet

Spørsmål:

Hei, min kjære bror!

Jeg er en muslimsk jente på fjorten år. Jeg har så mange spørsmål angående Islam. Jeg respekterer og elsker Allah. Men foreldrene mine sier at vi også må frykte Allah! Jeg forstår ikke riktig dét, hvordan jeg kan elske Allah, og samtidig frykte Allah. Er det galt av meg å tenke på den måten? Sannheten er at jeg ikke frykter Allah, hvorfor skulle jeg gjøre det? Jeg elsker Allah av hele mitt hjerte, ja mer enn jeg elsker foreldrene mine – er det galt av meg?

Men i det siste har jeg følt meg så ALENE! Foreldrene mine slåss med hverandre, og jeg blir også slått. Ingen forstår meg. Mamma kjefter og skriker til meg, og jeg skriker tilbake – er det rett av meg? Er det rett av meg å skrike til henne, og kalle henne stygge ting, bak hennes rygg? Jeg har så lyst til å død. Jeg har lyst til å ta selvmord, men tør det ikke. For det må vel være en grunn til at jeg lever?

Det må være en grunn til at Den allmektige Allah, har skapt meg? Det er tanken som holder meg i live. Jeg er veldig for at kvinner skal være likestilte, ha de samme rettigheter som menn. Men moren min sier at jenter ikke har så mange rettigheter som menn, at jeg ikke kan gjøre hva menn kan. Hun sier det står i Koranen. Men jeg kan ikke tro på det! For det er vel feil, eller hva?

Far sier at menn kan ha opptil 4 koner, er det sant? Og at kvinner kan ha bare én mann!

Hilsen

Meg


Svar:

Hei, min kjære søster!

For det første er jeg stolt av deg! Du virker så klok og ettertenksom. Det er egenskaper som muslimer, og andre, kan trenge! Jeg er glad for at du kaller meg din bror. Det vil jeg gjerne være! Jeg kjenner at jeg er glad i deg.

Du stiller meg enkelte spørsmål. De skal jeg svare på. Men jeg vil ikke helt forlate dette, at jeg tror du er en flott jente. Og slik er du skapt av Allah! Han har så visst en mening med det.

Stå frem med løftet hode, søster! Jeg tror du har mye å gi. Du er fortsatt en ung jente. Et langt, og berikende liv, tror jeg, venter deg. Jeg tror du er, og blir, en ressursperson. Allah gir deg sikkert oppgaver.

Så fint at du elsker Allah! Det er det beste du kan gjøre. Men samtidig å frykte Allah? Nei, det behøver du ikke å gjøre.

Å ?frykte? er et flertydig ord. En bedre oversettelse fra arabisk, slik det står i Koranen, er å ?være bevisst? Allah. Vi skal være bevisst Gud! Alltid å ha Ham i tankene, se handlingene våre i forhold til Ham, huske hva Han venter av oss. Og elske Ham, som du gjør ? Han; Den allmektige Allah. Som også er Barmhjertig og Nådig.

Tilbake til dine spørsmål. Din mamma skriker til deg. Da kan det være vanskelig, tenker jeg, ikke å skrike tilbake. Samtidig er det ikke så pent. Så kanskje kan du la det være? Og: hvorfor skriker mammaen din sånn? Kanskje har hun det ikke så bra om dag? Er det mulig å forstå henne?

At du blir slått, er ikke lov! Ingen skal slå sine barn! Det gjør meg trist å høre dette. Hva kan man gjøre med det? Det høres ut til at dine foreldre, i hvert fall tilsynelatende (?) er opptatt av Islam. Fortell din far og mor at profeten Muhammed; det beste eksempel, i følge Koranen! ? aldri slo barn eller kone.

Likestilling er bra! Menn og kvinner skal ha samme rettigheter! Menn skal opptre sømmelig, og kvinner skal opptre sømmelig. Alt menn kan gjøre, kan kvinner gjøre. Det er et fastslått prinsipp. Så får man vurdere, i det praktiske samfunn, om en arbeidsdeling kan være ønskelig, ut fra at mann og kvinne ikke er identiske, men tross alt er to forskjellig kjønn. For slik er det jo. Den ene blir svanger og føder barn, mens ansvarsoppgaver faller på den andre. Sammen, men med forskjellig ståsted, utgjør de en likverdig enhet.

Kan menn ha fire koner? I prinsippet ikke! Koranen sier som forutsetning, at mannen må behandle konene likt. Og understreker samtidig, at det vil mannen aldri klare! Èn kone ? det er normen! Det skal vi holde fast ved. (Unntak kan være ved krig, og ved liknende katastrofer.)

Kjære søster ? tenk ikke på selvmord! Det er forbudt i Islam. Allah ga deg livet i gave ? og vil du avvise den? Stiller du deg over Allah, og tror du er en bedre dommer, til å dømme mellom liv og død, enn det Allah er?

Han som vet alt, har gitt deg liv, og ? sier Allah i Koranen ? har lagt en mening i det. Ja, det er så visst en mening, med ditt liv! Kanskje ser du den ikke nå, søster. Men meningen er der sikkert. Det er så sant som Allah finnes.

Lykke til videre, søster!
Skriv gjerne til meg igjen.

Hilsen din stolte bror

23550cookie-checkVanskelige ting i livet