Kort Nytt

Wahabisme, mann og ball

Tidligere norsk ambassadør i Saudi-Arabia, Carl Schiøtz Wilbye, har skrevet en bok om wahabisme; en rådende sekt-tenkning hos noen kalt muslimer. Tenkningen er dominerende i Saudi-Arabia og preger bevegelser som Al Qaida, Taliban og IS. Men har bredere nedslagsfelt.

Schiøtz sin bok er skremmende lesning.  For wahabisme er en skremmende tenkning!  Den begrunner og forsvarer fanatisme og ekstremisme, makabre vold og terror. Vi må kjenne til den!

Tenkningen er til stede hos miljøer i Oslo, det bør en vite om. Sterkere blant grupper i Midtøsten. Til det siste blir dette et poeng – om vi et øyeblikk stanser ved Syria: Opposisjonsgrupper som Norge støtter, med penger og militær trening, er påvirket av wahabisme!

Schiøtz viser wahabismens ansikt, det skal en være åpen for. Torgeir Fjærtoft tar ham ikke på alvor og mener Schiøtz står for «en slags konspirasjonsteori» (Aftenposten 23. februar). Fjærtoft bedriver «personalangrep», svarer Schiøtz, og mener han går «etter mannen snarere enn ballen» (Aftenposten 28. februar). Nok om det.

Når det gjelder wahabisme er dette å si: Åpne opp for debatten! Det skal beskytte oss mot den.

wahabisme-mann-og-ball-2
Du kan ikke forstå IS om du ikke kjenner historien til wahabisme i Saudi-Arabia.

83660cookie-checkWahabisme, mann og ball