Spørsmål og Svar

Ekteskap, sex, bønn

Spørsmål:

Hei!

Jeg er ei jente på 21 år som lurer litt på dette med ekteskap i Islam. Jeg er samboer med en muslimsk gutt på 19 år, og vi har vært sammen i litt over et halvt år nå. I starten ga familien hans uttrykk for at de aksepterte forholdet vårt, men nå har plutselig alle vendt seg imot oss. De sier at han ikke kan gifte seg med ei norsk jente, og at han gjør “skam” på familien dersom han gifter seg med meg. De sier også at ingen kommer til å ville gifte seg med søsteren hans dersom han gifter seg med meg. De forklarer at det har ingenting med meg som person å gjøre, men deres tro og kultur. Jeg er på min vei mot å konvertere til Islam. Har aldri vært kristen, men leste Koranen for noen år siden og siden det har jeg vært helt sikker på at Islam er den ene og sanne religion. Hvis noen spør så sier jeg ikke at jeg er muslim, for jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre, eller om det i det heletatt er noe jeg skal gjøre for å kunne kalle meg det. Poenget mitt er; Har de rett til å nekte sønnen sin å gifte seg med meg? Står det noen plass i Koranen at dette ikke er lov? Hva kan jeg eventuelt si for å få de til å tenke annerledes?

Også lurer jeg litt på det med sex før ekteskap. Jeg var ikke jomfru da jeg ble sammen med min nåværende kjæreste. Jeg fortalte han dette tidlig i forholdet, og han har ingen problem med det. Jeg har også hatt samleie med han, og dette er familien hans fullt klar over. Det er vel også noe av grunnen til at de ikke vil han skal gifte seg med meg. Jeg vil også  få frem det at jeg angrer veldig stort på at jeg ikke ventet til ekteskap før jeg hadde sex, noe som er veldig vanskelig for meg. Kan Allah tilgi meg? Burde jeg slutte å ha sex med kjæresten min nå, frem til vi er gift eller hjelper det ingenting?

Bønn:
Jeg kan ikke arabisk. Jeg prøver å lære, men det tar tid. Spørsmålet mitt er; hvordan kan jeg be til Allah på norsk? MÅ man be på arabisk? Og hvis jeg kan be på norsk – er det noe spesielt man må si?

Beklager langt innlegg og mye rot, men jeg har mye tanker og spørsmål. Håper dere forstår.

Håper på raskt svar, og gleder meg tll å høre fra deg/dere.


Svar:

Hei!

Takk for e-mail.

Du stiller mange viktige spørsmål og har flere kloke kommentarer.

Først til poenget ditt: Nei, familien til din samboer har ingen rett til å nekte han å gifte seg med deg! Hun bestemmer selv hvem hun vil gifte seg med. Slik er det i islam.

Så til grunner familien hans gir, som gjør meg sint: At han ikke kan gifte seg med en norsk jente? Hva er det for tøv! Er norske “dårligere” enn dem selv, og hvem er da de? Islam lærer at ingen er bedre enn andre enn den som viser størst respekt for Skapere; Opphavet til alle ting; Den høye; Gud/Allah, eller hvilke ord vi skal bruke. Og hvem kan svare for det? Bare Den høye selv.

Det er et hadith, et utsagn fra profeten Muhammed, som lyder slik: “Den som tror seg bedre enn andre, skal på dommens dag våkne blant taperne.” De bør skjerpe seg, guttens familie!

Og så sier de at det vil komme “skam” på familien dersom gutten gifter seg med deg! Da må de virkelig tenke seg om! “Skam” – fra hvem? Og hva skulle være grunnen for det? At jenta er norsk, og ikke arabisk/pakistansk/somalisk/iransk/ kurdisk eller hva det måtte være? Hva slags tøv er dette! Det er helt uten grunnlag i islam. Men kan uttrykke ikke-islamske nasjonale tradisjoner, som en bør legge bort.

Om at ingen vil gifte seg med søsteren hans? De må ikke fremme og underbygge slike tanker. Det er tilbakestående, lokale, gammelmodige og kultursekteriske vurderinger som ikke må aksepteres.

Du er sikker på at islam er den den ene og sanne religion. Men da er du jo muslim! Den som kan si og mene at det er ingen annen guddom enn Gud/Allah og at Muhammed er en profet, er muslim. En er muslim per definisjon. Gratulerer, om du kan mene det. Da kan du vel også si at du er muslim, om du vil.

Så lurer du på det med sex før ekteskapet. Her må vi gjøre oss noen tanker. Det generelle prinsippet i islam er at man ikke skal ha sex før ekteskapet. Fordi det kan være best for dem det gjelder. Islam vil oss det beste. Så hender det man trår over en grense. En bør holde seg fra det; de som leser dette, bør tenke på det.

Du har tidligere gått over den grensen, med en annen, og angrer, for slik blir det gjerne. Så spør du om Allah kan tilgi deg. Den som angrer dypt og sant, kan Allah tilgi. Allah kan sette det til side.  Og gjøre det glemt.

Hva med sex med din kjæreste nå? Jeg forstår at han er din samboer. Dere har kanskje gått litt “fort” fram, ifølge tradisjonelle islamske synspunkter. Men er dere oppriktig glad i hverandre og har planer om å gifte dere – han er muslim og du kanskje også, om du vil – har dere rett til å flytte sammen i et slags ekteskap og ha sex med hverandre, det er en trend i islam som sier dette.

Bønn:
Hvordan be til Allah på norsk? Bønn til Allah er på to måter, du kan si en tradisjonell bønn som muslimer sier i hele verden, gjerne på arabisk, og den er ikke vanskelig å lære – se under. Du kan også si den på norsk. Det er den ene type bønn. Den andre type bønn er denne: Du kan vel be som du ønsker det, med dine egne ord, om hva du synes er viktig, ja “snakke” til Allah, det er helt OK.

Da sier jeg bare: Lykke til!

Vennlig hilsen
Red.


Den viktigste bønnen i islam:
Al Fatiha; Åpningen

Åpningen
I Allah, Den barmhjertige og velvilliges navn.

1. All ære og takk til Allah,
Den høye over alle verdener,
2. barmhjertig og velvillig,
3. Styrer over dommens dag!
4. Vi bøyer oss for Den høye
og ber til Den høye om hjelp.
5. Led oss på den rette vei!
6. Veien til dem Den høye
gir det gode, og ikke blir
avvist eller går feil.

Bismillah arrahman arrahim
Alhamdu lilahi rabbil alamin
Arrahman arrahim
Maliki yaumidin
Iyaka nabudu wa iyaka nastain
Ihdinas siratal mustakim
Siratal ladhina anamta alahim
Ghairil maghdubi alahim waladalin.

89810cookie-checkEkteskap, sex, bønn