Spørsmål og Svar

Er det påbudt med hijab?

Spørsmål:

Salam.
Jeg er veldig forvirret når det gjelder hijab. Jeg leste det du skrev om hijab, og føler at du har «modernisert» Islam. Jeg forstår det sånn ut fra det du skriver, at man egentlig ikke behøver å gå med hijab! Har jeg forstått deg rett?

Andre kilder sier at det er påbudt i Islam å gå med hijab.

Vær snill å gi meg et utfyllende svar.


Svar:

Takk for spørsmål.

Du har rett i at det er uenighet om dette spørsmålet. Noen sier det er påbudt med hijab, mens andre sier det ikke er det. Det spørs også om hva man mener med hijab.

Gud sier i Koranen at troende kvinner skal “senke blikket og legge bånd på sin sanselighet, og ikke vise mer av det som kan være tiltrekkende, enn hva som (i anstendighet) kan være synlig, og la sløret være trukket over brystet”. (24,31)

Hvordan skal vi tolke dette? I islamsk tradisjon har man med “hva som (i anstendighet) kan være synlig” ment bare ansikt, hender og føtter. Resten skal være dekket til, altså også håret. I denne tradisjonen er hijab – hodetørklet – påbudt.

Men håret er ikke direkte omtalt som noe som skal dekkes, slik “brystene” er det. Så kanskje kan spørsmålet diskuteres? Skjønt “det som kan være tiltrekkende” skal dekkes, og det gjelder kanskje også håret.

Hijab – hodetørklet – blir påbudt da.

Gud sier også, om kvinners klesdrakt, at troende kvinner skal “svøpe om seg sitt ytterplagg, så de blir gjenkjent (som anstendige kvinner) og ikke sjeneres”. (33,59)

Her skal et ytterplagg trekkes over kroppen, så kvinnen ikke viser seg fram.

Slik er Guds påbud om kvinners kledning:

– Bare å vise hva som (i anstendighet) kan være synlig

– La et slør være trukket over brystene

– La ytterplagget dekke kroppen.

Dette er krav du bør fylle. Du gjør det nok best med – hijab.

Hijab, som innbefatter hodetørkle, og som også dekker brystene, med ytterplagg som skjuler kroppen. Da kler du deg sikkert korrekt.

Men husk at det er sømmelighet som er innholdet i det religiøst påbudet. Bekledningen er hjelp til det.

20520cookie-checkEr det påbudt med hijab?