Spørsmål og Svar

Fast forhold

Spørsmål:

Hei Trond Ali Linstad

Jeg er ganske ofte inn på www.koranen.no og jeg må ærlig innrømme at du er den person som jeg kan være mest enig med! Og gratulerer kjempemasse med medaljen, du er som en helt for meg.

Spørsmålet mitt er dette:

Jeg har hatt kontakt med ei jente (20 år gammel) i mange, mange år, og vi liker hverandre. Vi har ikke begått noe “haram” – vi bare møtes og prater.

Etter fem års kontakt så har hun for første gang innrømmet at hun liker meg ganske godt, og at hun ønsker å ha et fast forhold til meg.

Jeg har forklart at ting er mer komplisert enn som så, og at hun først og fremst må få mer kunnskap om min kultur og religion. Og videre at om vi skal ha et fast forhold, så er det best at hun konverterer til islam (hun er katolikk).

Da jeg sa dette så begynte hun å tenke og stilte de vanlige spørsmålene som vi så ofte hører, som for eksempel, “må jeg da gå med hijab?” Jeg forklarte henne at dette er noe som må være mellom henne og Allah, om hun konverteren. Men at jeg vil kreve at hun kler seg anstendig.

Jeg vet ikke om jeg svarte bra eller ikke – hva synes du?

Jeg vet ikke nok om islam til at jeg skal kunne gi henne gode svar på alt, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre for at hun skal føle seg trygg og velkommen. Jeg har sendt henne link til deres nettside, men hun vil ha svar fra meg.

Så spørsmålet blir hva slags fremgangsmåte skal jeg bruke for at hun skal lære og forstå religionen vår på den rette måten, og ikke slik det blir fremstilt i media?

Hadde hvert kjempefint om du kunne svarte meg på dette.

Gutt, 19 år


Svar:

Hei

Takk for din mail.
Og takk for dine hyggelige ord!

Noen punkter fra meg:
1.) Jeg synes ikke du skal si til henne at hun må konvertere til islam. Det mener jeg er feil. Hun har full rett til å være katolikk, så det må man respektere. Det står i Koranen også: En muslimsk mann kan gifte seg med en kristen kvinne.

2.) Det er ikke pålagt for henne å gå med hijab om hun konverterer til Islam. Dette må hun finne ut av selv, uten noen form for press. Og du er vel inne på dette.

3.) «Lære og forstå Islam?» Egentlig burde det være ganske enkelt. Islam er ingen vanskelig tro! Hun får lese litt her og der ? gjerne også på denne nettsiden! Og så får dere snakke hyggelig sammen, om hva dere leser og lærer.

4.) Og husk én ting: Det kan høres ut til at du stiller krav og forventninger til henne, men skal ikke hun kunne gjøre det samme til deg? Kanskje bør du tenke på din egen rolle og oppførsel, du også? Til beste for henne.

5.) Til slutt, et viktig spørsmål: Hva mener dere med å ha «et fast forhold» sammen? Gjelder det også sex? Husk at sex og samleie hører ekteskapet til. Jeg kan ikke se ut fra din mail, at dere tenker på ekteskap. Dere er kanskje også for unge til det? Og når det gjelder dette med sex og ekteskap, så tenk det kan være slik: Hvis forholdet deres ikke varer, og dere senere finner en annen å gifte seg med, så kan «tidligere forhold» være noe dere senere skal beklage. Da ville dere vært glad over å ha ventet. (Samtidig finnes det i islam en retning som tillater «forhold» og sex innen rammen av et tidsbegrenset ekteskap, men mange vil nok ikke godta dette.)

Vennlig hilsen
Red.

25220cookie-checkFast forhold