Spørsmål og Svar

Jul, og annet

Spørsmål:

Hei, dere har en fin side med veldig nyttig informasjon. Mange takk for det.

Spørsmål fra meg:

1.) Hvorfor feirer ikke muslimene jul?

2.) Kan jeg lese bønn med en snarvei, litt forkortet?

3.) Jeg har lest Koranen, det som er lagt ut på norsk, på denne siden her- når kommer hele utgaven, jeg gleder meg veldig til det.

Takk for meg.


Svar:

Hei

Takk for din mail, med oppmuntrende hilsen.

1.) Hvorfor muslimer ikke feirer jul? Vel, det kan de vel egentlig gjøre ? det spørs bare hva de da feirer:

  • At solen snur? For det gjør den jo, på denne tiden. Fra gammelt av, før kristendommen kom til Norge, var «julen» en gammel (og hedensk) feiring nettopp for solen som nå snudde, henimot lysere dager. Og det kan være verd en fest?
  • At Jesus ble født? Vel, nå ble han jo ikke født i desember, men antakeligvis noen måneder senere. Jesu fødsel kan man vel feire, uansett, kan man si. Jeg tror vel ikke det er så galt?
  • Familiefest! På denne tid er det en gammel tradisjon at familien kommer sammen, blir bedre kjent og er vennlige mot hverandre, gir hverandre presanger og spiser god mat. Det kan være hyggelig og viktig.

Samtidig er det vel sånn, at julen fortsatt først og fremst regnes som en kristen høytid, da mange går i kirken, hører presten tale om Jesus (som i kristendommen er Gud, mens muslimer ser på Jesus som profet). Og i dette ligger det en uenighet, i en høytid som muslimer da ikke føler seg hjemme.

Og det er vel OK? Dessuten har muslimer sine egne høytider, med dager og anledninger som de legger vekt på. OK, det også. Men greit, i alle fall, å vite om hverandre! Og kunne snakke sammen om det.

2.) Kan man forkorte bønnen? Det er vel best å holde den, slik den skal være! Men den kan forkortes, under spesielle forhold. Best å spørre en imam.

3.) Koranen på norsk! Ja, den venter vi på skal komme. Det som er lagt ut på denne siden, er bare en prøvetekst! Og den er ikke god nok, selv om innholdet vel formidles greit. Teksten (oversettelsen) forbedres, og mer skal komme til, men det kan ta tid. Flere arbeider med å få dette mest mulig korrekt, og på best mulig norsk. Vi gleder oss, men må være tålmodige.

Mvh
Red.

25330cookie-checkJul, og annet