Spørsmål og Svar

Hijab, med pannelugg?

Spørsmål:

As Salamo Aleykum

Først av alt vil jeg takke dere for en fantastisk side! Alt på siden deres er nyttig, og det er utrolig lett å finne fram til det man leter etter, som for eksempel under spørsmål og svar. Jeg har et spørsmål angående bruk av hijab\sjal.

Jeg vet at muslimske jenter\kvinner bør bruke hijab og klær som ikke tiltrekker det motsatte kjønn. I kulturen fra noen muslimske land, bruker jenter\kvinner tekkelige klær, men når de har på hijab, så viser de litt av håret. Er det haram? Er det synd når en muslimsk jente kler seg anstendig, men viser litt av håret med hijab (for eksempel sideluggen\ panneluggen)?
Så lenge en muslimsk jente bruker hijab (men viser litt av håret), kler seg anstendig og oppfører seg skikkelig, er det haram om hun da bruker sminke?

Håper at dere kan svare på disse spørmålene så fort som mulig.
På forhånd takk!
Må Allah, Den gavmilde, gi oss alle god helse og en sterk tro, Inshallah!

Wassalam


Svar:

As Salamo Aleykum

Takk for hyggelig mail.

Om det er haram og ?synd? å vise litt av hårluggen, under hijab´en? Og kanskje ha på seg litt sminke? Svaret på det vil nok avhenge, tenker jeg, av hvem du spør.

Men nå har du spurt meg, og da skal jeg svare. Med det forbehold at jeg kan ta feil. Jeg vil for det første, si dette:
I islam er det ikke slik at man bare skiller mellom rett og galt, mellom hva som er tillatt (halal) og forbudt (haram). Det fins flere nyanser i det. En ting kan for eksempel være utmerket og bra. Så er noe mindre bra. Noe kan være dårlig, men uten å være forbudt. Og så er det ting som er forbudt. Ting vi akter å gjøre, eller ting som vi gjør, må vi se i forhold til dette.
En annen ting i islam, er at man legger vekt på din hensikt, det vil si hva du vil med en ting, og hvorfor du vil å gjøre den. Det er viktig å tenke over.
Videre så betyr det noe i islam, hva som virkelig skjer, hva det som du foretar deg, i virkeligheten fører til. Noen ganger kan du ikke unnskylde deg med ikke å ?vite?, hva det du gjør ender opp med.

Så til spørsmålet ditt: Å vise en hårlokk under hijab´en er i seg selv neppe haram. Men kanskje er det ikke så veldig bra heller? Det samme med litt sminke. Skal vi derfor legge det et sted midt i mellom? Ikke så veldig bra, men ikke så veldig dårlig heller? Eller mer velvillig, det er kanskje noe du kan gjøre? Valget er ditt, du må selv ta stilling til det.

Og, om intensjonen: Hvorfor ønsker du å gjøre dette eller hint? Ta eksemplet ditt: Er det du nevner, hårlokken og sminken, uttrykk for en glede, et lite smil i dagen, så er det vel ikke så galt? Eller ønsker du å vekke oppmerksomhet, bli lagt merke til, som kvinne, av ?gutta??

Videre, til konsekvensen av det man gjør, og igjen til eksemplet ditt: Gutter skal senke sine blikk og ikke legge merke til ditt (vakre) hår, eller din (kledelige) sminke. Det sier Koranen. Eller, som noen lærer: De kan kaste et første blikk på deg, for et hyggelig inntrykk! Men forbudt er blikk nummer to, tre, fire og så videre. Blir det skapt en uheldig spenning? Du får selv vurdere det.

En ting kan for eksempel være utmerket og bra. Så er noe mindre bra. Eller en ting er ganske likegyldig, verken bra eller dårlig. Noe kan være dårlig, men uten å være forbudt. Og så er det ting som er forbudt. Ting vi akter å gjøre, eller ting som vi gjør, må vi se i forhold til dette.

Vel, dette ble kanskje noe filosofisk. Og – vil noen si – litt strengt? Legg det i så fall til side! Men likevel ikke riktig helt. Tenk over det en gang til, mener jeg. Og bare Gud vet.

Wassalam
Red.

22370cookie-checkHijab, med pannelugg?