Islamsk tro

Hva er Ashura?

Hva er Ashura – Det håper vi mange vil vite. For nå er det Ashura-markering i hele verden.


Ashura er betegnelsen på den 10. dagen i måneden muharram, som igjen er den første måned i den islamske kalender. Ashura var en tradisjonell dag for faste, også for profeten Muhammed (fred over ham og hans familie).

Ashura blir markert som en stor sørgedag for mange muslimer (særlig for shia, men også for andre muslimer). Den dagen ble Hussein drept, i et slag med kalifen Yazid. Hussein var profetens dattersønn (sønn til Ali, en slektning til profeten, og profetens datter, Fatima). Han er derved del av profetens nærmeste familie (ahl-ul-beit), som er velsignet av Gud.

Kalifen Yazid var i ferd med å ta makten i det muslimske samfunnet, oftest med makt og intriger. Han undergravde og korrumperte grunnleggende islamske verdier. Skulle Yazid bli leder for muslimene? Da ville islam ?forsvinne?.

Yazid krevde lydighet av Hussain; at Hussain skulle underlegge seg Yazid. Men Hussain avviste dette. Han måtte motstå Yazid, for å redde islam! Gud forsvarer så visst Sin tro, Islam! Han gjorde det, i dette tilfellet, gjennom imam Hussain.

Hussain visste at han ville bli drept, om han ikke underla seg Yazid. Men han valgte et stort offer; selv å bli drept, for å holde islam i hevd! Og imam Hussein, hans nærmeste familie og venner, ble i sannhet drept, på brutalt vis, av Yazid og hans styrker, på den 10. dagen i muharram! (Det skjedde i år 60 etter islamsk tidsregning, den 10.oktober 680 etter Kristus). Men islams bannere, prinsipper og ære, ble reddet den dagen, av Hussein, hans nærmeste familie og venner.

Før slaget hadde mange muslimer, i det som nå er Irak, lovet imam Hussain å stå sammen med ham, for å kjempe mot Yazid. I siste øyeblikk trakk de seg, og sviktet både imam Hussain og islam. I sorg og fortvilelse over sviket, og samtidig til ære for imam Hussain – som ved å ofre sitt liv, reddet islam – har shia- og andre muslimer, sørgedag på Ashura.

De sørger, gråter, og slår seg på brystet, i fortvilelse over det som skjedde. (Noen slår seg enda mer.) Og de lover ved neste anledning ikke å svikte Hussein, eller islam. Da skal de om nødvendig gå martyriets vei, slik som imam Hussein gjorde, med sin nærmeste familie og sine venner.

Og det er en viktig forpliktelse, som de skal holde fast ved: Alltid å forsvare islam, om nødvendig ved å ofre livet.


[ YouTube film ]
21340cookie-checkHva er Ashura?