Samfunnsspørsmål

Hva med selvmordsbomber?

Det er blitt ?inne? med selvmordsbomber. Temaet debatteres i aviser. De fleste er mot selvmordsbomber. Noen kan være for, kanskje, men tør ikke si det. Hva skal vi mene om fenomenet?


Hvilket fenomen? ? for det er ikke noe entydig begrep; selvmordsbomber. Vi har for eksempel denne ENGINEn: Noen kjører en bil, lastet med sprengstoff, bort til en moske, kirke eller synagoge, og sprenger seg selv og bygningen i luften. Det er ren galskap! Eller ta denne formen: Noen med bomber rundt livet går på en buss med skolebarn, eller setter seg med publikum i et teater, og dreper både seg og dem. Like galt, det også! Videre er dette en variant: – Valg er farlig, så vi sprenger alle som deltar i luften.

Så er det en annen ENGINE, som er blitt omtalt slik: – Jeg mener det er vanskelig å si at selvmordsbomber er terrorisme hvis det skjer i et legalt forsvar av et land. (Inga Marte Thorkildsen, stortingsrepresentant for SV). Og slik: – Hvis gutta på skauen brukte selvmordsbomber mot tyske okkupasjonsstyrker under krigen, ville ikke folk ha kalt dette for terrorisme. Nordmenn hadde en legal rett til å forsvare landet sitt. (Knut Storberget, Arbeiderpartiets justispolitiske talsmann. Begge sitert i Ny Tid, 4. april 2003. Se faksimile.)

Hvem driver legalt forsvar av sitt land? Palestinerne gjør det! FN har bekreftet ?det rettmessige ved folkenes kamp for frigjøring fra kolonial og fremmed dominans og undertrykking, med alle tilgjengelige midler, inkludert væpnet kamp.? (Res 3070) Det palestinske folket er spesielt nevnt. Det har rett til, med alle tilgjengelige midler, å føre væpnet kamp.

Israel har tatt over deres land. Landet koloniseres av Israel. Israel flytter inn settlere, og river opp palestinernes eget samfunn. De nekter palestinerne selvstendighet, i en fri og levedyktig stat. Innad i Israel selv, gis ikke palestinerne de samme rettigheter. Israel har okkupert og innlemmet Jerusalem, hellig for millioner av mennesker. Palestinske flyktninger får ikke vende tilbake.

Israel er et aggressivt element, som krever underdanighet av palestinerne. Palestinerne har rett til frigjøring. De kan føre ?væpnet kamp?.

– Hvis gutta på skauen brukte selvmordsbomber mot tyske okkupasjonsstyrker under krigen, ville ikke folk ha kalt dette for terrorisme. (Knut Storberget)

Så kan vi kanskje ikke kalle det terrorisme, når palestinske motstandsfolk bruker selvmordsbomber mot israelske okkupasjonssoldater, for eksempel ved en israelsk militærpost på Vestbredden.

18620cookie-checkHva med selvmordsbomber?