Spørsmål og Svar

Hva om jeg ikke ber?

Spørsmål:

Jeg fyller snart 19 år. Jeg ber ikke, siden jeg aldri er blitt lært det. Jeg har prøvd å lære meg det selv, men får det ikke riktig til. Når jeg sier de arabiske ordene, som jeg forresten forstår lite av, virker det helt feil. Jeg klarer ikke å utale ordene riktig.
 
Jeg tror på Allah og profeten Muhammed. Jeg er veldig påpasselig med hvordan jeg kler meg. Jeg spiser kun halal kjøtt, og svin/gris frister meg ikke. Jeg deltar på ramadan, og er delvis flink på å faste.
 
Jeg har kun noen få norske venner, siden jeg er redd for dårlig innflytelse. Jeg drikker ikke, og deltar ikke på fest.
 
Mine besteforeldre sier, at jeg ikke er en god muslim, siden jeg ikke ber fem ganger om dagen. Men jeg tenker på Allah hver dag. Mine søsken sier at kun Allah kan dømme meg, og ingen andre.
 
Handler det egentlig ikke om hvordan du tenker og handler, om min egen gudstro, og ikke mint om hvem jeg i virkeligheten er?


Svar:

Kjære deg.

 

Jeg er absolutt enig med deg: Det viktigste er hvordan du tenker og handler, om det forhold du kjenner du har til Gud/Allah, og hvem du i virkeligheten er.

 

Bønn, faste, og pilegrimsreise er viktig, ja viss (for dèt er det)! Men det du peker på, mener jeg, er enda viktigere.

 

Jeg tenker på et vers i Koranen: ?Det skal gå den ille som ber, men som glemmer sine moralske plikter!? (Ahmed Ali: Al-Qur?an107,4-5)

 

Så glem ikke dine moralske plikter; vær et godt menneske! Det er så visst, viktig.

 

Men så er det også viktig å be! Og hvorfor er det slik, kan du spørre? Å be er viktig for deg! Gud/Allah, Den allmektige, trenger det virkelig ikke! Hvorfor skulle Han, som er hevet over alle ting, gjøre det? Men bønnen er et middel som Gud/Allah har gitt til deg, for at du skal komme nærmere Ham.

 

Derfor bør du lære deg å be. Egentlig er det ikke så vanskelig. (Et forslag for å be, er på denne hjemmesiden.) De arabiske ordene lærer du deg! Når du får trent deg litt, så lærer du det sikkert. Tenk over hva ordene betyr.

 

Og så er det også fint, å kunne be sammen med noen andre! Det gir høyttidelig følelse av et viktig fellesskap. Foruten at du virkelig kan oppleve, at du kommer nærmere Gud/Allah.

 

Så blir det altså viktig, alt sammen! Og fint ognødvendig, at du tar det med deg.

 

Jeg ønsker deg lykke til!

 

Vennlig hilsen

Red.

 


24480cookie-checkHva om jeg ikke ber?