Spørsmål og Svar

Hvordan gutter og jenter kan møtes

Spørsmål:

As-salaam-u-aleikom-wa-rahmatullahi-wa-barakatu!
Jeg er elev på en videregående skole, og vil aller først si at det er flott side dere har. Det dere gjør er til stor hjelp for unge muslimer i Norge. Noen ganger kan det være flaut å stille en del spørsmål i moskeen, og da er Islam på internett veldig til hjelp …

Som ung muslim er jeg i dag i et stort dilemma. Jeg er ganske sikker på at flere er i samme situasjon som meg. I Islam er gutter og jenter pålagt å oppføre seg og kle seg anstendig, for samfunnets beste. Jeg har blitt oppdratt til å senke blikket mitt når jeg ser en jente, og ikke se rett i øynene på henne, hvis jeg må snakke med jenten. Samtidig vet jeg at jeg kan gifte meg med hvem jeg vil, bare hun er muslim.

Problemet er da: Hvordan skal jeg oppføre meg hvis jeg har interesse for en jente, d.v.s at jeg vil gifte meg med henne? La oss si at jeg vet om en jente (f. eks. en som går på skolen min), men jeg kjenner henne ikke og har heller ikke snakket med henne før. Jeg kan jo ikke gå bort å si: “Hei! Kan vi bli bedre kjent, for jeg vil gjerne gifte meg med deg! ” Hva skal man gjøre i en sånn situasjon?

Hvordan skal muslimske jenter og gutter gå fram for å søke en ekteskapspartner?

På forhånd takk!

Måtte Gud gi oss alle en god helse og god iman.


Svar:

Kjære bror

Takk for hyggelige ord om vår internett-side! Så til ditt spørsmål. La meg svare på det slik:

Du viser til at du skal senke blikket når du snakker med en jente. Ja, Koranen pålegger oss det. Men kun i sømmelighets hensyn! Meningen er at du ikke skal være «freidig» i forhold til henne, invitere henne med blikket til lettvintheter, «flørte» med henne eller begjære henne. Du viser respekt for henne ved å senke blikket.

Men du kan vise den samme respekten om du ser på henne! Hva det gjelder er din hensikt og din motivasjon. Man kan se på en jente med anstendighet, vurdere henne for å bli kjent med henne – uten å gå over Guds grenser. Gjør det med rent hjerte! Du har full anledning til det.

Hvordan bli kjent med henne? Smil vennlig til henne, da vel! Stopp opp og snakk litt hyggelig til henne. Du kan vel spørre hvilken klasse hun går i (selv om du kanskje vet det), hva hun mener om en lærer dere kanskje har felles, om hun pleier gå på elevrådsmøter, eller kanskje i en moskè. Si at du kanskje så henne i byen en dag, på et spesielt sted, og spør om det var hun som var der. Har hun kanskje en bror, så kan du spørre ham om hva hun heter? Regner det en dag, så lån henne paraplyen din.

Bruk fantasien! Det er ikke usømmelig å nærme seg en jente, tvert om er det slikt vi må gjøre! Kanskje venter hun på et hint fra deg? Eller hun er ikke interessert i det hele tatt, hvem vet. Det er lov å prøve. Med anstendighet og sømmelighet.

Lykke til, og wassalam

19840cookie-checkHvordan gutter og jenter kan møtes