Spørsmål og Svar

Hvorfor kan ikke muslimske kvinner gå hvor de vil uten følge, og uten å dekke til håret? Hvorfor går ikke menn også med hodeplagg?

Spørsmål:

Hvorfor kan ikke muslimske kvinner gå hvor de vil uten følge, og uten å dekke til håret? Hvorfor går ikke menn også med hodeplagg?
(Jeg kjenner en familie som har bodd i Saudi-Arabia i mange år. De forteller at når muslimene har fest, tar kvinnene av seg de tradisjonelle klærne og fester i miniskjørt og lebestift, uten hodeplagg, akkurat som vi vestlige. Er det vanlig?)


Svar:

Islamske kvinner kan gå hvor de vil (men gjerne i forståelse med mannen). Må de dekke håret sitt?

1. Noen vil være usikre på det. De vil kunne svare slik:

Kvinner brukte hodetørkle før Islam. Tørklet var mest til pryd, og hang løst ned på ryggen. Brystet var ofte utringet. Gud sier i Koranen at kvinner skal "feste sløret så det dekker brystet" (24,31). Videre oppfordres kvinner til "å svøpe om seg sine ytterplagg", i sømmelighet og for ikke å bli antastet (33,59).

At kvinner skal dekke håret sitt, vil de si, er ikke entydig pålagt. Men kvinner (som menn) skal la kroppen være sømmelig dekket.

2. Andre vil mene at Koranens ord over, innbefatter bruk av hodetørkle.

De vil videre peke på at kvinner (og menn) er pålagt krav ut over det som entydig i Koranen. Vi skal for eksempel ta lærdom fra Profeten Muhammad (Guds fred og velsignelse med ham og etterfølgerne hans), noe Koranen også påpeker. I Profetens tradisjon dekket kvinnene hodet.

De vil si hodetørklet gir identitet. Det viser hvor kvinnen hører til, hun er en muslimsk kvinne. Skautet gir henne stolthet. Hun viser ydmykhet for Gud. Hun vernes fra uanstendighet rundt seg, og målbærer kravet om sømmelig opptreden.

19830cookie-checkHvorfor kan ikke muslimske kvinner gå hvor de vil uten følge, og uten å dekke til håret? Hvorfor går ikke menn også med hodeplagg?