Spørsmål og Svar

Konvertere til islam?

Spørsmål:

Hei!

Jeg er ei 17 år gammel jente. Jeg er etnisk norsk, og som flertallet av etnisk norske er jeg både døpt og konfirmert i kirken. Nylig har jeg meld meg ut av Den Norske Statskirke rett og slett fordi jeg aldri har følt noen tilhørighet i kirken. Når jeg viste at mitt navn sto i kirkeboken følte jeg at jeg var “tvunget” til å være kristen, dette ville jeg ha slutt på fordi jeg ville være fri til å selv velge hvilken religion jeg selv føler det er rett at jeg skal tilhøre.

I alle år har jeg tenkt mye negativt om islam og muslimer, uten å egentlig vite særlig mye om islam. Jeg er “opplært” til at innvandrere i Norge er noe vi ikke liker, og muslimer er “terrorister”. Men da jeg for 1,5 år siden begynte å få flere utenlandske venner endret jeg mening. Jeg ble kjent med det enkelte mennesket, og fikk se at alle muslimer ikke er terrorister, og at muslimske ungdommer er vanlige mennesker akkurat som en etnisk norsk ungdom.

Det har ikke blitt tatt så godt imot i min familie at jeg nå har flere utenlandske venner (innvandrere) enn etnisk norske venner den dag i dag. Og det at jeg ville melde meg ut av Den Norske Statskirke var heller ikke noe som ble spesielt godt likt. Min familie er ikke veldig troende, men de er som en normal norsk familie. Døper og konfirmerer barna sine, feirer jul osv, men går ikke i kirken med mindre det er i dåp, konfirmasjon, bryllup eller begravelse til noen nære eller bekjente.

Tidligere trodde jeg at islam var en veldig streng religion. Hvor jenter absolutt måtte bruke hijab, be 5 ganger om dagen, foreldrene måtte velge hvem man skulle gifte seg med o.l. Dette var noe jeg hadde plukket opp etter hvordan det fremstilles i media, i RLE timer på skolen, og når du hører nordmenn snakke om islam. Men etter å ha fått mange utenlandske venner fant jeg fort ut at dette ikke var tilfellet. Jeg har flere muslimske jentevenner som ikke bruker hijab, venner som ikke ber 5 ganger om dagen, og kan selv velge hvem de vil gifte seg med (bli kjæreste med i vår alder).

I det siste har jeg lest mye om islam på nettet. I og med at jeg daglig omgås med muslimer lærer jeg mye av dem. Da jeg fikk mine første muslimske venner sa mine norske venner at nå måtte jeg ikke bli for mye påvirket av de muslimske vennene mine. Jeg sa at selvfølgelig vil jeg aldri bli muslim, jeg er jo en som ikke tror på Gud. Men etter å ha fått fler og fler muslimske venner, har jeg begynte å tenke annerledes.

Jeg tenker at islam er den rette trosretningen for meg, og tror tiden er inne for at jeg ønsker å konvertere til islam. Jeg kommer nok til å tenke meg veldig nøye om en liten stund til, men er ganske sikker på at dette er noe jeg kommer til å gjøre. Så jeg lurer på hvordan denne prosessen foregår? Hvordan kan jeg konvertere til islam, og hva må jeg eventuelt gjøre?

Jeg vet jo at mange av mine islamske venner ikke ber 5 ganger om dagen, og flere av jentevennene mine bruker ikke hijab. Så jeg lurer på: Jeg må vel ikke begynne med hijab selvom jeg konverterer til islam? Og jeg blir ikke pliktig til å be 5 ganger daglig?

Jeg vet iallefall at om jeg må begynne med hijab er dette noe som ikke vil bli tatt godt imot av min familie.

Men jeg vil selvsagt prøve så godt jeg kan å faste under hele Ramadan, ikke spise svin og andre ting som har med islam å gjøre.

Håper dere kan svare på spørsmålene mine, siden det ikke er så lett for meg som ikke er opplært til dette fra jeg var liten av å vite hvordan ting fungerer innenfor islam.

Mvh C. 17 år


Svar:

Kjære C.

Takk for ditt hyggelige og våkne brev. Spennende å høre om din prosess henimot islam! Du høres så fornuftig ut.

Hva er islam? Jo; fornuftighet, anstendighet og refleksjon. Og så troen på at det finnes en Gud, med en vilje for menneskene. Den “vilje” kjenner menneskene gjennom profeter og kloke skrifter. Mohammed er en slik profet (den siste). Koranen er en tilsvarende skrift.

Å være muslim betyr egentlig i bunn og grunn dette; at det finnes en Gud (Allah), og at Muhammed var en profet. Til dette hører også troen på at det finnes et liv etter dette, og at man skal stilles til ansvar for det en har gjort. Så gjelder det å leve rett.

Hijab? Det er fint hvis du ønsker det. Men det er ikke et veldig viktig krav. Fem bønner om dagen? Det kan gjøres på flere måter. Det er fint om du gjør det på tradisjonelt vis, da du står bøyer deg og kneler! Med ordene so hører til. Det er også vakkert. Men er dette vanskelig, så kan man kanskje la det bli stille meditasjoner? I føyelse og takknemlighet til Gud. Islam skal ikke være så vanskelig!

Og lag ikke problemer i forhold til familien din! Bevar nærhet til den, det er fint. Bli en muslim med stolthet og rak rygg, ærlighet og verdighet. Prøv å gjør det sommer rett. Gud følger sikkert med deg.

Mvh
Red

26380cookie-checkKonvertere til islam?