Spørsmål og Svar

Må kvinner dekke seg til?

Spørsmål:

Hei, jeg har hatt flere diskusjoner med moren min om å dekke meg til osv. Men det som er, er at jeg ikke skjønner hva jeg skal dekke til. Jeg bruker sjal, bukse osv. – vanlige klær, men jeg har ikke noe å dekke til, hva skal jeg liksom dekke? Hun sier at jeg må begynne å bruke lange klær og skjørt osv. som de andre jentene i nabolaget. Men hva får jeg ut av det? Liksom jeg bruker det jeg vil og liker, ikke fordi andre bruker det og at foreldrene mine liker det. Hva sier islam om å bruke bukse?

MÅ man liksom bruke lange klær, for jeg liker virkelig ikke kjoler og skjørt. Jeg er mer komfortabel i joggebukser og bukser, og hva sier islam om å bruke sånn sjal som bare dekker håret? Men at halsen er åpen?? For jeg skjønner virkelig ikke greia med å dekke til hele seg selv?

Hvorfor skal jeg idet heletatt dekke til kroppen min fordi menn blir tent av det? De kan jo lære seg å kontrollere seg selv i stedet for at kvinnene må dekke seg til? Jeg trenger virkelig svar!!


Svar:

Takk for spørsmål.

La meg begynne å svare slik. Det er noe som er teori, og annet som er praksis. Noe er tanker og idéer, men annet kan være virkelighet. Jeg begynner med å peke på det.

I tanke og teori har du rett! La kvinner kle seg som de vil (eller ikke kle seg som de vil). Og så må mannen skjerpe seg. Han kan vel se en annen vei! Dermed er problemet er løst.

Er dette virkelighet? Er mann og kvinne skapt slik? Kikker ikke mannen på kvinnen – og kanskje kvinnen kikker på mannen? Er det nok å si: «Kutt det ut!» Og ferdig med det?

Tilbake til den virkelige verden. Mann og kvinne kikker på hverandre. I hvert fall iblant. Og enten vi liker det eller ikke, kan det også ligge kjønn i blikket. Jeg som skriver dette er mann. Kvinner får snakke for seg selv.

Virkeligheten! Koranen sier til menn at de skal senke blikket, og opptre sømmelig! Og den sier til kvinner at de skal senke blikket, og opptre sømmelig! Da ligger det vel en utfordring i dette! Menn og kvinner må skjerpe seg! (Og lykkes ikke alltid med det.)

Vises en kropp blir det fristende å se. Islam pålegger derfor menn og kvinner å kle seg sømmelig. Hva det betyr, kan vi diskutere. Men her er det prinsippet vi diskuterer. Vi bør kle oss med moderasjon, anstendig. I det prinsippet har moren din rett.

Mvh
Red

29261cookie-checkMå kvinner dekke seg til?