Spørsmål og Svar

Meninger om hijab

Spørsmål:

Hei!

Leste litt rundt på siden deres, og må si det generelt er en bra side, med mye fornuftige svar på vanskelige spørsmål! Jeg føler likevel at ett av svarene fortjener en kommentar (svaret med overskriften “Barn med hijab”).

Hele svaret kan vel i grunn kokes ned til den siste setningen: “Hvorfor er vi så redde for det (hijab)? Vi kan kle 3-åringen som en ?dukke?, med krøllet hår og ball-kjole, røde lepper og rouge i kinn. Da er 3-åringen ?søt?. Hvorfor ikke med et dekke over håret? Og i en kjole til nedenfor knærne? Hvorfor reagere på det?”

Med respekt å melde. Vi er selvsagt enige i at barn (og voksne) påvirkes av det som skjer rundt oss (reklamer etc.), og det er jo selvsagt umulig å få til en helt nøytral oppvekst i praksis, men mener du i fullt alvor at vi enten må vi kle barna våre som små dukker, eller så må vi kle dem religiøst?

Det er så uendelig mange muligheter mellom disse ytterpunktene! Hva med bare å kle dem anstendig?

Man vil, enten man liker det eller ei, bli påvirket av samfunnet rundt seg. Enig! Men å ta et standpunkt angående store eksistensielle spørsmål, som selv vi voksne kan ha vanskeligheter med å forstå, er noe helt annet, og burde være noe barn i 3-4 års alderen burde bli spart for.

Konklusjon: Hvis man vil kle barna sine anstendig, så kle dem for all del anstendig! Dette er jo foreldrenes valg. Men å prakke på dem en religiøs tro, er ikke annet enn feigt.

Beste ønsker
Anonym


Svar:

Takk for din mail.

Du sier det er nok å kle barna «anstendig». Men hva er «anstendig»? Hijab er ikke først og fremst et «religiøst» symbol, men et uttrykk for hva man mener er anstendig! – I den kultur og den ENGINE tenkning, som er bakgrunn for disse barna.

Det er slikt som foreldre til de barna, mener er anstendig! Og la derfor foreldre få oppdra sine barn, i den tradisjon de mener er riktig! Ta ikke fra dem foreldreretten! «Anstendig» er et subjektivt og kulturelt betinget begrep. Og hvorfor skal ditt anstendighetsbegrep være det rådende?

Mvh
Red


Hei!

Takk for svar! Da skjønte jeg litt mer om hva mener. Hva som er anstendig og ikke, er jo som du sier, subjektivt. Der er vi enige.

Men, signaliserer ikke hijab en tilhørighet til islam? Denne tradisjonen du refererer til, har ingenting med islam å gjøre? Jeg mener for all del ikke at man skal ta fra noen foreldreretten, men dette handler strengt tatt ikke om foreldre sine rettigheter, men om barna sine. Det handler om at barn ikke skal måtte ta et standpunkt til hvilke religion de tilhører, før de i det hele tatt er i stand til å forstå hva det dreier seg om. Å ta del i en tradisjon, er noe helt annet enn å ta del i en religion.

Jeg har ikke sagt noe om hva mitt anstendighetsbegrep innebærer. Jeg har derimot påpekt foreldres rett til å kle barna som de vil, bare de ikke prakker på dem noe som de er ute av stand til å forstå hva innebærer.

mvh


Hei

En daglig klesdrakt gjenspeiler et syn på anstendighet, på hvordan man bør kle seg. (En nonnedrakt er noe annet.)

Alle kvinner på landet, i Norge for hundre år siden, i hvert fall alle gifte kvinner, brukte hodetørkle, fordi dette var ansett som sømmelig (og ikke primært fordi Paulus hadde sagt det). Det var kultur og tradisjon, på hvordan kvinner skulle opptre. Jenter brukte også hodetørkle, fordi det var dannet og passende. Ingen hadde «trett det nedover hodet på dem», eller «prakket på dem», slik du skriver.

Smiths Venner er en kristen sekt i Norge. Kvinnene bruker lange kjoler, som går nesten ned til anklene. Det er anstendig og riktig, i den tradisjonen! Og er ikke et «religiøst symbol».

Et kors kan være et religiøst symbol! Men ikke en klesdrakt som tar stilling til om kvinner skal vise sine bryster eller ikke, og eventuelt sine lår og knær, eller om kjolen skal nå ned til anklene, og om håret skal vises eller ikke. Dette er et anstendighetsspørsmål, betinget i kulturer og verdier. Som riktignok kan springe ut av religion. Men som ikke i seg selv, kan anses som «religiøse symboler». Om den utenforstående ikke vil det slik.

Jeg synes selv det er helt OK, at kvinner dekker både bryster og hår. Kjolen kan gjerne gå nedenfor knærne. Dette virker for meg, respektfullt og anstendig. Kvinner kan vel velge det selv? Og foreldre bringe det videre til barna! Så fint, tenker jeg, når jeg ser unge jenter med hijab: foreldrene er opptatt av sømmelighet og verdier! De dekker opp for disse sexy trender, som ellers er så dominerende i samfunnet. Flere burde være positive til det.

Og sist, om religion: Vi påvirkes alle sammen, av samfunnet, av verdiene som dominerer i det! Sekulære verdier dominerer i samfunnet. Den påvirkning vi hver dag utsettes for, både voksne og barn, er slett ikke «nøytral». Hva skulle et «nøytralt» livssyn være? Det blir i hvert fall ikke-religiøst.

Opp mot et ikke-religiøst livssyn, som barn og voksne utsettes for, må det vel være tillatt for foreldre, å stille opp et religiøst livssyn? Kan de ikke balansere hverandre? La samfunnet få oppdra sekulært, slik det gjør. Men så må hjemmet kunne oppdra religiøst? La foreldrene få slippe barna ut i samfunnet, med all sekulær påvirkning, men samtidig få motvirke denne påvirkning med egen religiøs påvirkning! Hva skal være galt med det?

Ses hijab som et religiøst symbol, så er det vel OK? La jenter fra 3-4 års alder få med seg den påvirkning, opp mot samfunnets sekulære påvirkning. Ingen vokser opp i et tomrom.

Hilsen
Red.

24390cookie-checkMeninger om hijab